Haarverzorging

Veel last van haaruitval? Dit is de gemiddelde haarverlies van een persoon

Veel last van haaruitval? Dit is de gemiddelde haarverlies van een persoon

Of je nu lang of kort haar hebt, je een kat of hond bent: iedereen heeft "last" van haaruitval. De een meer dan de ander (logisch, natuurlijk), maar lijkt het alsof je de laatste tijd plukken vol met haar uit je hoofd trekt en heb je dit normaal nooit, dan is het misschien een  idee om dat goed in de gaten te houden. Om je een beetje te helpen en zodat je kunt vergelijken, is dít de gemiddelde haarverlies van een mens. 

Last van (ernstige) haaruitval

Het is natuurlijk volkomen normaal om haaruitval te hebben. Het is eigenlijk maar goed dat je het hebt, want straks zie je door al je haren je hoofd niet meer. Toch kan de een meer last hebben van haarverlies, omdat er simpelweg meer haar kan uitvallen bij de een, en juist wat minder bij de ander. 

Er zijn verschillende factoren die "zorgen" voor haaruitval, maar daar is verder niks ernstigs aan. Denk bijvoorbeeld aan de wisseling van seizoenen. Vaak heb je in het najaar wat meer haaruitval en zul je er tijdens de lente niet zoveel last van hebben. Ook telt de cyclus van jouw haarzakjes mee. In deze cyclussen werken je haarzakjes een tijdje voor je haren, maar verkeren daarna in een soort ruststand. Tijdens laatstgenoemde laat het haarzakje jouw haar los, wat dus resulteert in een verloren haar. Bedenk dit voor de duizenden haarzakjes die op je hoofd zitten (en die dus verschillende cyclussen doorlopen) en voilà: je verliest heel wat haren per dag. 

Wat is de gemiddelde haarverlies? 

Om te bekijken of jouw haarverlies boven, onder of precies op het gemiddelde zit, is het natuurlijk eerst handig om te weten wat dat gemiddelde dan precies is. Nou, dat zullen we dan ook maar gelijk zeggen: dat zijn zo'n 125 haren per dag. Je kunt proberen om deze allemaal te tellen, maar vaak laten je haren zich ook stiekem vallen, waardoor je het niet doorhebt en dus niet goed kan tellen.

Als je met je hand door je haar heen gaat is het bijvoorbeeld wel heel normaal als daar niet een hele pluk van uitvalt. Is dit wel het geval? Dan lijkt het ons een slim plan om eens naar je huisarts te gaan en even te kletsen over jouw haarverlies. Het is namelijk niet alleen irritant soms voor huisgenoten of je partner, maar vooral voor jezelf natuurlijk...

Lees ook: 5X manieren om je haar gezond te houden

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top