Lichaamsverzorging

Zo voorkom je ingegroeide nagels

Zo voorkom je ingegroeide nagels

Au, de zijkant van je teen doet zeer en het ziet er gezwollen uit. Waarschijnlijk heb je last van een ingegroeide nagel. Dit kan nog best wel eens pijnlijk zijn als je het niet behandeld. Gelukkig zijn er genoeg oplossingen om ingegroeide nagels op te lossen en te voorkomen. Wij gaan je die vertellen.  

 

Ingegroeide nagel

Bij een ingegroeide nagel groeit de nagel de omliggende huid.  Meestal heb je last bij je grote teen. Je merkt dat de huid naast je nagels geïrriteerd raakt. De zogenaamde nagelwal wordt rood, kan opzwellen en is best gevoelig. Zodra de nagelwal gaat ontsteken, kan er wat pus uit de wond lopen. Dit klinkt best vies. En het is best pijnlijk ook, vooral als je je voeten in je smalle schoenen moet wringen. Gelukkig kunnen we dit behandelen en kun jij binnen no-time weer met je meest favoriete schoenen naar buiten.

 

Oorzaak

Het is helaas niet altijd duidelijk wat de oorzaak nou precies is van die ingegroeide teennagel. De meest bekende oorzaken hebben wij op een rijtje gezet:

  • Te krappe schoenen dragen
  • Je nagels kort knippen of niet recht
  • Een nagel die van nature krom groeit
  • Je teen stoten bijvoorbeeld aan een tafelpoot

 

Gaat het vanzelf over?

Een ingegroeide teennagel gaat helaas niet vanzelf over. In de meeste gevallen is het zo dat je even langs de huisarts moet gaan. In de tussentijd kun je thuis de pijn verlichten door ruime of open schoenen te dragen. Ook kan het helpen om de huid rondom je nagel te masseren. Wacht vooral niet te lang en ga zo vroeg mogelijk langs de huisarts of podotherapeut. Zij kunnen goed inschatten wat de geschikte behandeling is voor jouw teen. De behandeling gebeurt onder verdoving, dus daar hoef je niet bang voor te zijn.

 

Wat kan ik doen?

Een ingegroeide teennagels kun je vaak herkennen aan een rode en warme huid. Als je last hebt van een ingegroeide teennagel dan kun je deze behandelen met een aantal huis, tuin en keuken oplossingen. De benodigdheden zijn als volgt:

  • Een badje met soda: week de ingegroeide nagel hier ongeveer 20 minuten in
  • Desinfectant: je kunt een paar druppels Betadine op de ontstoken nagel druppelen
  • Lauw water: besproei je teen twee keer per dag met lauwwarm water om de pijn te verlichten

 

Voorkomen

Een ingegroeide teennagel kan nog best wel eens pijn doen en vaak komt er een medische ingreep bij kijken. Dat wil je natuurlijk liever niet. Met de volgende tips voorkom jij dat je pijn krijgt aan je teen:

  • Knip je nagels recht, niet rond. Je kunt het beste een nagelschaar gebruiken. Je nagel moet altijd boven de nagelwal uitsteken.
  • Peuter of pulk niet aan je nagels en scheur ze ook niet af.
  • Goede schoenen zijn belangrijk, want die zorgen ervoor dat er niet te veel druk op je tenen komt.

 

 

 

Bron: Etos.nl
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top