Nagellak

Is nagellak schadelijk voor je nagels?

Is nagellak schadelijk voor je nagels?

We houden allemaal van verzorgde nagels, maar zoals ook al te ruiken is zit nagellak vol met chemicaliën. Hoe goed is nagellak eigenlijk voor je nagels?

Wat zit er in nagellak?

In nagellak zitten heel veel chemicaliën. Deze zijn onmisbaar voor het effect dat je wil creeëren. denk bijvoorbeeld aan Alchohol en het oplosmiddel tolueen: deze zorgen ervoor dat je nagellak goed smeerbaar blijft. Kleurstoffen en pigmenten zorgen voor een mooi kleurtje en een glans, en trifenylfosfaat (TPHP) zorgt ervoor dat je nagellak langer houdbaar is en beter op de nagel blijft kleven. Ook heb je weekmakers, zoals dibutylftalaat, die ervoor zorgen dat de nagellak soepel blijft en niet snel zal afbrokkelen. Tot slot zit er conserveermiddel in, formaldehyde, om je nagellak zo lang mogelijk goed te houden. Allemaal essentieel voor je mooi verzorgde nagels, maar wel een hele lijst van toevoegingen.

Gezondheidsrisico's

Bij het gebruiken van deze stoffen zitten er mogelijke gezondheidsrisico's, zo kun je bijvoorbeeld last krijgen van hoofdpijn, flauwvallen en misselijkheid door het gebruiken van nagellak waar tolueen in zit. Ook kun je tijdens het contact met formaldehyde, het conserveermiddel in nagellak, dermatitis en chemische brandwonden krijgen. In extreme gevallen kan deze stof zelfs leiden tot kanker, hartritmestoornssen en stuiptrekkingen. Weekmakers als dibutylftalaat kunnen ervoor zorgen dat er aandoeningen in de luchtwegen veroorzaakt kunnen worden, maar ook endocriene stoornissen en gynaecologische aandoeningen. 

Let op

Deze gezondheidsrisico's zijn alleen van toepassing bij extreme gevallen en hoeveelheden, en volgens de Rijksoverheid is nagellak veilig bij normaal gebruik. Wel zitten er stoffen in waarvoor je allergisch kunt zijn of voor kun worden. Zorg er daarom voor dat nagellak nooit op de huid komt, en als je je zorgen maakt over de chemicaliën kun je nagellak op waterbasis kiezen, of nagellak waar een aantal schadelijke stoffen uit zijn gehaald. Deze hebben vaak een categorie die '8 free', '9 free' en '10 free' heet.

 

 

 

Beeld: Pexels.com
Deel dit artikel
Back to top