Health

Dit is hoe social anxiety jouw stijl beïnvloedt

Dit is hoe social anxiety jouw stijl beïnvloedt

Social anxiety is iets wat op veel dingen in je leven grote invloed heeft.  Social anxiety ervaren mensen vaak in openbare ruimtes als op werk of tijdens een date, maar ook thuis wanneer je niks doet slaat social anxiety soms toe. social anxiety heeft ook invloed op je kledingstijl. Soms sta je misschien wel uren voor de spiegel omdat je je piekert over wat je aan moet en wat anderen van jouw kleding vinden. Soms voel je je simpelweg niet tevreden in je kledingkeuze. Hoe heeft social anxiety impact op jouw kledingstijl? Wij vertellen het je in dit artikel.

Hoe social anxiety je stijl beïnvloedt

Als eerst is het goed om te weten wat social anxiety precies is. social anxiety is een bepaald soort aandoening waardoor je extreme angst ervaart in sociale situatie. Symptomen van social anxiety zijn bijvoorbeeld zelfbewustzijn, angst dat je wordt beoordeeld in een bepaalde situatie, je maakt je zorgen over je verlegenheid of over vernedering door anderen. Mensen die last hebben van social anxiety of andere soort angsten, merken dat kleding, je kledingstijl of shoppen triggers zijn voor stress, frustratie, onzekerheden en meer. Zo ervaar je misschien, zoals we al eerder noemden, veel stress bij het uitzoeken van je outfit. Soms uit het zich ook in het verbergen van lichaamsdelen door bepaalde kledingstukken te dragen.

Hoe ga je om met social anxiety?

Dingen als shoppen of je kleden om bepaalde lichaamsdelen te verbergen, zijn tijdelijke oplossingen om om te gaan met social anxiety. Je voelt je hierna misschien eventjes goed, maar je lost hiermee niet het grote probleem op. Het helpt om jezelf de vraag te stellen: ‘waar maak ik me nu écht druk om?’ Hierdoor check je wat er aan de hand is en kom je erachter hoe je het oplost.

Een andere tactiek is door te doen alsof jouw beste vriend of vriendin ook in hetzelfde dilemma zit. Wat voor advies zou deze vriend(in) jou geven? Hierdoor neem je gemakkelijk afstand van je zorgen en je social anxiety. Ook helpt het om samen met een vriend(in) te zijn en je samen klaar te maken voor een afspraak of kijk naar TikTok om inspiratie op te doen en geen stress te ervaren tijdens het kiezen van je outfit.

Ga actief aan de slag

Als je van jezelf weet dat jouw social anxiety is gekoppeld aan je kleding, ga hier dan actief mee aan de slag. Maak bijvoorbeeld een moodboard met verschillende emoties en gevoelens die je matcht met looks en outfits. In de toekomst is het hierdoor een stuk gemakkelijker om kleding uit te zoeken. Soms probeer je hierdoor zelfs nieuwe kleding uit of draag je dat topje wat je nooit eerder aan durfde te trekken. Zet er een paar outfits op die altijd een safe option zijn. Wil je wat nieuws uitproberen? Plan dit dan van tevoren, zodat je op het moment zelf geen stress ervaart.

Vind je het heel spannend om iets te dragen naar een sociale gebeurtenis? Draag het dan eerst een aantal keren als je alleen thuis bent. Zo raak je aan deze kleding en outfit gewend en ligt de drempel een stuk lager om de outfit daadwerkelijk naar buiten te dragen. Daarbij is het goed om je kledingkast eens uit te spitten en de bedenken: wat vind ik nu écht fijn om te dragen?

Als jij social anxiety ervaart aan de hand van je kleding, probeer deze tips dan zeker eens uit. Merk je dat het je niet goed genoeg helpt, zoek dan zeker hulp bij een huisarts of therapeut.

Beeld: Unsplash
Deel dit artikel
Back to top