Wedding

Prachtig: dit zijn de traditionele trouwjurken in verschillende landen ter wereld

Prachtig: dit zijn de traditionele trouwjurken in verschillende landen ter wereld

In Nederland kennen we allemaal wel de witte trouwjurk. Maar in veel landen dragen bruiden iets anders. Denk aan traditionele jurken die hun cultuur representeren. Deze traditionele jurken vielen ons het meest op. Welke wedding dress is jouw favoriet?

1. Afghanistan

Veel vrouwen in Afghanistan dragen de westerse trouwjurk in het groen. De kleur staat namelijk voor rijkdom en geluk. Toch gaan heel veel bruiden tegenwoordig voor de traditionele Afghaanse jurken. De jurken zijn enorm kleurrijk. Het design bestaat uit verschillende felle stoffen, spiegeltjes, knoopjes enzovoort. Kortom: alles wat opvalt!

2. Marokko

Deze bruiloftsjurken geven ons princess vibes. De meeste bruiden dragen meerdere jurken op hun bruiloften. Dit mag elke kleur zijn die zij mooi vinden. En wist je dat de Marokkaanse bruid gemiddeld 2 tot 3 jurken aantrekt op haar bruiloft? Aan het einde van haar bruiloft trekt ze de witte bruidsjurk aan. De meeste dames van de nieuwe generatie kiezen voor een westerse witte jurk in plaats van een traditionele Marokkaanse jurk.

3. India

Bruiden in India dragen rood. Volgens The Desi Bride – een platform voor Zuid-Aziatische bruiloften – betekent rood een nieuw begin, ijver en fortuin. Ook symboliseert rood de hindoegodin Durga: zij staat voor vrouwelijke kracht. Rood is dus onmisbaar in de trouwjurken. Daarnaast zijn de Indiase bruiden zwaar versierd met 24-karaats gouden sieraden! En dat is niet het enige: haar handen en voeten worden – net als bij de Afghaanse en Marokkaanse bruid – gedecoreerd met henna.

4. Noorwegen

De bunad is de traditionele Noorse trouwjurk van de bruid en bruidegom. Elke regio heeft zijn eigen stijl. De bruid draagt ook een brudekrone: een kroon die versierd is met kleine metalen armbanden. Deze armbanden rinkelen zacht als de bruid beweegt. Volgens de website KJNorway geloven mensen dat het geluid boze geesten afstoot die de bruid kwaad kunnen doen. Sommige bruiden versieren hun kronen met lepels. De duurdere kronen kunnen zo zwaar zijn, dat ze in het haar van de bruid moeten worden genaaid. Zo kan het goed op zijn plaats zitten. Hoewel dit een prachtige traditie is ruilen tegenwoordig meer bruiden de traditionele Noorse jurk met de westerse witte jurk.

5. Mongolië

Bij een Mongoolse bruiloft draagt de bruid een traditionele jurk genaamd een ‘Deel’. Dit is een kleurrijke jurk vol motiefjes. Het wordt al eeuwenlang gedragen door Mongolen en andere nomadenstammen in Centraal-Azië. Daarnaast draagt de Mongoolse bruid een hoofdbedekking. Volgens Shen Yun Performing Arts – een klassieke Chinese dans company – kunnen de hoofdbedekkingen variëren op basis van leeftijd, regio en sociale status.

Bron: The Desi Bride, KJNorway, Shen Yun Performing Arts
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top