Mama

Zo pak je het sporten weer op na je zwangerschap

Zo pak je het sporten weer op na je zwangerschap

Tijdens de zwangerschap ondergaat ons lichaam veel veranderingen die ons transformeren in een nieuwe versie van onszelf. Er zijn meerdere redenen om het sporten weer op te pakken na de zwangerschap, om de extra kilo's kwijt te raken of om weer lichamelijk actief te worden.

Een van de meest gestelde vragen over sporten na het krijgen van een kind, is wanneer we er weer mee kunnen beginnen. Wij vertellen je wanneer en hoe jij weer kan gaan sporten na de geboorte van je kindje.

Dit is wanneer je weer kan sporten na de bevalling

Elke vrouw is verschillend, maar iedereen moet een redelijke tijd wachten om te herstellen van de bevalling. Je kunt niet meteen gaan sporten, ongeacht je een natuurlijke bevalling of een keizersnede hebt gehad.

Na de geboorte van de baby vindt er een kraamtijd plaats, een periode van zes tot acht weken waarin ons lichaam langszaam herstelt van alle veranderingen die het tijdens de zwangerschap bevalling heeft doorgemaakt.

Gedurende deze periode, wordt het niet aangeraden om intesief te sporten, omdat we ons lichaam door dit herstelproces moeten laten gaan waarbij we moeten wachten totdat we gestabiliseerd zijn en onze wonden zijn genezen.

Wanneer deze tijd verstreken is en we ons er klaar voor voelen, kunnen we het langzaam gaan oppakken. Het is belangrijk dat jij naar de signalen van je lichaam blijft luisteren zodat jij je niet te veel beweegt en het niet gaat forceren.

Raadpleeg je huisarts voor het beste advies!

De beste oefeningen na de bevalling

Nadat je huisarts jou het groene licht heeft gegeven, kun je beginnen met zachte en lichte oefeningen. Als je tijdens de zwangerschap actief bent gebleven, is het eenvoudiger om weer te gaan sporten.

Een van de beste work-outs na de bevalling is wandelen. Dit kun je overal doen en je kunt zelfs je baby meenemen in een kinderwagen om je gezelschap te houden. 

Nadat je lichaam gewend is geraakt aan het hervatten van lichamelijke beweging, kun je de frequentie en intensiteit van de oefeningen verhogen.

Oefeningen zoals yoga en pilates zijn op dit moment ideaal, omdat beide weinig impact hebben en ons zullen helpen met het verbeteren van onze lichaamshouding.

Later kan je gaan werken aan het versterken van jouw benen en buik. Als dat eenmaal goed gaat, kun je lichte oefeningen gaan doen zoals fietsen. Hierna kun je intensievere en uitgebreidere trainingen inplannen, waarbij we aan ons hele lichaam kunnen werken.

Beeld: Foto van Benjamin Klaver op Unsplash
Deel dit artikel
Back to top