Health

Dit is waarom je jezelf niet naar de sportschool krijgt

Dit is waarom je jezelf niet naar de sportschool krijgt

Sporten is goed voor je gezondheid, zowel mentaal als fysiek, en met deze gedachte plan je dan ook een paar momenten in de week in om naar de sportschool te gaan. Maar als het moment daar is, heb je plotseling heel veel (véél belangrijkere) andere dingen te doen. Bovendien is je motivatie sneller verdwenen dan dat je je sportschoenen hebt kunnen strikken. Wat je tegenhoudt en hoe je er overheen komt? Lees het hieronder.

Het zit namelijk allemaal in je - verrassing - hoofd. Psychologe dr. Dana Sinclair vertelt wat de hoofdredenen zijn waarom je jezelf niet naar de sportschool krijgt en het ligt wat ingewikkelder dan alleen geen zin hebben...

1

"Eén van de belangrijkste redenen waarom mensen zichzelf ervan overtuigen niet naar de sportschool te gaan is omdat het moeilijk is. Het kost moeite en het is niet makkelijk. Eén keer in de zoveel tijd lukt het je, maar om het vol te houden is zwaar."

2

"Een andere reden is dat mensen zich zorgen maken over de resultaten of om veroordeeld te worden, dus angst om te falen ligt op de loer. Sommige mensen hebben verwachtingen van zichzelf en persoonlijke doelen die ze willen behalen, of ze weten niet hoe ze apparaten moeten gebruiken en dat maakt hun nerveus. Alles wat nieuw en onbekend is, kan ontmoedigend werken. Ook kunnen mensen geïntimideerd raken door de andere lichamen die ze zien in de sportschool. Ze vergelijken zichzelf met anderen en zijn bang in het niets te vallen, maar ook de vergelijking met zichzelf speelt mee: "als ik nu weer naar de sportschool ga, moet ik minstens zo goed zijn als de laatste keer als ik ging" - ook deze gedachte werkt ontmoedigend", aldus Dana Sinclair.

 

Tips om wél te gaan sporten

1. Geef jezelf een reden om te gaan. Mensen doen het beter wanneer ze structuur en positieve vooruitzichten in hun leven hebben. Bedenk een reden waarom je wilt sporten en houd dat in gedachte. Wil je je conditie verbeteren en minder moe zijn, wil je stakker in je vel zitten? Of is het een tool om rust in je hoofd te krijgen na een drukke werkdag? Houd deze reden in gedachten, we herhalen: houd deze reden in gedachten!

2. Mentale tools. Alleereerst: relax. De volgende stap is het overwinnen van je faalangst en zelfbescherming (waardoor mensen dus niet gaan). Probeer te stoppen met het zoeken naar excuses en geef jezelf een peptalk. Sporten moet constructief werken, en niet destructief! Focus op je adem en probeer te relaxen zodat je je kunt focussen op de uitvoering en je niet wordt afgeleid door de resultaten of het idee dat je niet goed genoeg bent.

3. Meer tips. Lukt het je niet alleen? Zorg voor een stok achter de deur in de vorm van een sportles waarvoor je je moet aanmelden, een trainbuddy of personal trainer. Iemand die jou verwacht is misschien nog wel de beste manier om jezelf naar de sportschool te krijgen. Probeer ook je aandacht bij de oefeningen te houden. Wanneer je gedachten afdwalen, ga je slechter presteren en dan ben je eerder geneigd om op te geven. Focus op de techniek, vorm en afronden van een routine. Onthoud: sporten en bewegen doe je niet alleen voor een strakke buik of ronde billen, je traint voor je algehele gezondheid - de conditie van je hart - omdat je nog heel lang in gezondheid wilt leven, toch? Laat dat voorop staan en de allerbelangrijkste reden zijn :).


Heb jij nog meer tips?
 

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top