Lifestyle

Slechte slaper? Deze voedingsmiddelen werken jou tegen of helpen juist

Slechte slaper? Deze voedingsmiddelen werken jou tegen of helpen juist

Er is weinig zo erg als 's nachts niet genoeg slaap kunnen pakken. Als er geen externe redenen zijn zoals een klein kind die regelmatig wakker wordt of geluidsoverlast dan is stress vaak de boosdoener. 

Het is belangrijk de stress zoals je die ervaart zo goed mogelijk aan te pakken. Mediteren kan je daar enorm bij helpen maar dat heb je niet zomaar onder de knie. Iets wat je wél makkelijk kan doen, is letten op je voeding. Bepaalde dingen zorgen er namelijk voor dat je makkelijk wakker blijft terwijl andere je juist helpen om makkelijker in slaap te komen. 

Voedingsmiddelen die je moet vermijden voor een goede slaap

Eigenlijk weet je het al: suiker, cafeïne en alcohol zijn allemaal dingen die je slaap op een negatieve manier kunnen beïnvloeden. Verder is het slim om hele vette of pittige dingen voor het slapen te laten staan. Dit kan zorgen voor maagzuur wat je wakker houdt. Goed drinken is belangrijk maar vlak voor het slapen gaan liters thee nemen, is niet slim. De kans is groot dat je dan regelmatig wakker wordt omdat je naar het toilet moet. 

Voedingsmiddelen die juist bijdragen aan een goede slaap

Producten die je wél wilt nuttigen, zijn die met vitamine D, omega 3-vetzuren, vezels, magnesium en mineralen. Denk hierbij aan vette vis - hoe vetter de vis, hoe beter je nachtrust - maar ook aan broccoli, blauwe bessen, avocado, noten en zaden, eieren, bananen en groene bladgroente. Kortom: de dingen waarvan je weet dat ze super gezond zijn en je eigenlijk sowieso al zou moeten eten als je goed voor jezelf wilt zorgen. 

Bonustips voor een goede slaap

Andere dingen die je zou kunnen doen om beter te kunnen slapen, is een duidelijk slaapritueel hebben. Werk 's avonds als het ware toe naar het moment dat je het bed in stapt en doe dit zoveel mogelijk op dezelfde manier. Vermijd beeldschermen minstens een half uur voor het slapen gaan en lees in plaats daarvan een boek. Dit verzet je gedachten - handig als je bijvoorbeeld een piekeraar bent - en de kans is groot dat je vanzelf bijna in slaap valt. 

 
Beeld: Photo by Zohre Nemati on Unsplash
Deel dit artikel
Back to top