Lichaamsverzorging

Zo heb jij nooit meer last van ingegroeide haartjes

Zo heb jij nooit meer last van ingegroeide haartjes

Niets is vervelender dan ingegroeide haren. Ze ontstaan vaak wanneer jij je huid niet op de juiste manier scheert en wanneer jij je velletje er niet goed genoeg op voorbereidt. Daarnaast is het dragen van strakke kleding ook een no-go als het gaat om het behandelen en voorkomen van deze vervelende plekjes.

Wij delen een aantal tips met je waardoor jij hopelijk nooit meer last heb van ingegroeide haartjes én we vertellen je wat jij het beste kan doen wanneer het kwaad al geschied is. 

Exfoliëren

Voorkomen is beter dan genezen en dat doe je door je huid te exfoliëren met een scrub. Gebruik scrubhandschoenen of een lichaamsborstel en exfolieer de oppervlakte die jij gaat scheren. Op deze manier verwijder je dode huidcellen wat voorkomt dat haartjes vast komen te zitten. Zorg ervoor dat je een milde scrub uitkiest omdat sommige ingrediënten, zoals zuren, je huid gaan irriteren en dat wil je niet.

 

Warmte

Naast het exfoliëren van je huid, voorkom je ingegroeide haartjes door je poriën te openen voordat je gaat scheren. Was je huid met warm water of leg een warm kompres tegen het gebied aan.

Scheerschuim

Breng scheerschuim of -gel aan enkele minuten voor het scheren om je huid zachter te maken. Je kunt ook conditioner gebruiken, kokosolie of aloë vera.

Vermijd strakke kleding

Als jij vaak last hebt van ingegroeide haartjes, kan strakke kleding de oorzaak zijn. Een yoga broek of cycle shorts zijn niet de beste opties wanneer jij een work-out gaat doen of als jij deze kledingstukken constant draagt. De wrijving die ontstaat tijdens het dragen van strakke kleding, zorgt ervoor dat jouw ingegroeide haartjes gaan ontsteken.

Scherpe mesjes

Je wegwerpscheermesje kun je het beste vervangen na vijf à zeven keer scheren. Een bot mesje trekt aan je huid en als deze niet goed schoon is dan kan je huid gaan irriteren en bacteriën verspreiden. Maak je scheermesjes schoon met alcohol en laat deze met de lucht drogen in plaats van het gebruiken van een handdoek.

Huid hydrateren

Droge en dode huid houden jouw haarzakjes juist vast en daarom is het cruciaal om jouw huid te moisturizen en zo lang mogelijk gehydrateerd te houden.

Appelazijn

Appelazijn heeft veel voordelen voor je huid. Je kunt appelazijn gebruiken om je poriën te openen en je ingegroeide haar los te maken. Breng het aan op een (herbruikbaar) wattenschijfje en dep het op het geïnfecteerde gebied. Was je huid tien tot vijftien minuten later met water. Je kunt ook in een appelazijn bad gaan zitten om alle onzuiverheden, wratten en ingegroeide haren te tackelen. Vul het bad halfvol met warm water, voeg 125 milliliter water toe en één schepje Epsom badzout. Mix de ingrediënten met je voet en ga twintig minuten in bad. Als je vaker appelazijn gebruikt, kun je 250 à 500 milliliter toevoegen.

Beeld: Photo by taylor hernandez on Unsplash
Deel dit artikel
Back to top