Gezichtsverzorging

Serum vs. moisturizer: wanneer gebruik je welke en kun je ze samen gebruiken?

Serum vs. moisturizer: wanneer gebruik je welke en kun je ze samen gebruiken?

Er lijken alleen maar nieuwe soorten producten bij te komen die jij kan toevoegen aan je skincare routine. Het is normaal om het allemaal niet even meer op een rijtje te hebben. Vandaag willen we het verschil tussen serum en moisturizer met je bespreken.

Wanneer moet je welke gebruiken? Zit er überhaupt verschil tussen beide producten en zo ja waar zit dat 'm in? Kan je het samen gebruiken en in welke volgorde? Wij geven hieronder antwoord op deze vragen.

Wat is een gezichtsserum?

Een serum kan zowel een lotion, gel of olie zijn. Het is een lichte en dunne vloeistof met veel actieve stoffen die één specifiek huidprobleem aanpakken. Het is meestal heel absorberend waardoor er weinig of niets op het huidoppervlakte achterblijft. De huidproblemen die serums kunnen aanpakken zijn veroudering, pigmentvlekken, oneffenheden en een droge huid. Hoewel serums meestal duurder zijn dan andere gezichtsverzorgingsproducten, bevatten ze veel krachtige ingrediënten en je hebt er weinig van nodig. Als je een acnegevoelige huid hebt, wordt een serum op oliebasis afgeraden. Weet je niet welke je precies nodig? Een dermatoloog kan je hierbij helpen.

 

Wat is een moisturizer?

Moisturizers gebruiken dikkere formules om een barrière te creëren die vocht vasthoudt en daardoor kan voorkomen dat de huid uitdroogt. Sommige moisturizers hebben ook ingrediënten tegen huidveroudering toegevoegd. Als je één lastig huidprobleem echt aan wil pakken, dan wordt een kwalitatieve serum in combinatie met een vochtinbrengende crème aangeraden. Ik zelf gebruik de 'Natural Moisturizing Factors + HA' van The Ordinary. Meer over dit goedkope, vegan én fantastische merk vind je hier.

 

Wat is het verschil?

Een serum is een lichtere en dunnere substantie dan een moisturizer. Serums hebben één specifiek doel en moisturizers helpen om de huidoppervlakte te versterken en de hydratatie te verhogen door huidcellen effectiever aan elkaar te binden. Moisturizers hebben grotere molecules dan serums en dat zorgt ervoor dat een vochtinbrengende crème meestal niet zo diep of zo snel de huid doordringt. Als je op zoek bent naar een sterk effect dan is een serum de juiste keuze. Als je op zoek bent naar continue hydratatie, kun je kiezen voor een moisturizer.

Kun je het samen gebruiken?

Je kunt een serum samen gebruiken met een moisturizer. Als je van jezelf een vettige huid hebt, dan is een serum meestal voldoende hydraterend en heb je een vochtinbrengende crème niet meer nodig. Over het algemeen is de volgorde van het gebruiken van skincare producten van dun naar dik. In andere woorden, eerst een serum en daarna een moisturizer aanbrengen. Wacht dertig tot zestig seconden met het aanbrengen van de moisturizer. Op deze manier geef jij de kans om het serum te laten inwerken.

Gebruik jij beide skincare producten?

Beeld: Photo by The Creative Exchange on Unsplash
Deel dit artikel
Back to top