Lifestyle

Is goede seks vooral iets mentaals?

Is goede seks vooral iets mentaals?

Seks kan een groot onderdeel zijn van je relatie. Soms hebben we er meer zin in en soms wat minder. Onze eigen seksuele verlangens leren kennen, je vriend de beste orgasme ooit geven en nieuwe sekstechnieken ontdekken is een levenslang experimenteer- en leerproces.

Bij mannen is seks meer iets fysieks en bij vrouwen juist meer mentaal. Mannen zijn visuele wezens en ze hebben minder moeite met seksueel verlangen en genot ervaren. Voor vrouwen is het complexer en minder vanzelfsprekend.

 

Sexy en zelfverzekerd voelen

Laat jezelf of je vrouwelijke partner zich sexy voelen. Je aantrekkelijk voelen is een belangrijk onderdeel als het neerkomt op zin hebben in een vrijpartij. Geef je partner zelfverzekerdheid met behulp van bevestiging. Iemand zijn zelfvertrouwen een boost geven helpt als diegene in eerste instantie niet in the mood is.

Op je gemak zijn

Goede seks vereist ontspanning. Door de pandemie en andere gebeurtenissen, kunnen we mentaal stress ervaren die merkbaar is in het lichaam. Meestal in de vorm van spanning in je spieren. Wanneer je niet op je gemak bent en stress of angst ervaart, kan het zijn dat aanrakingen zelfs vervelend aanvoelen. Zorg voor meer ontspanning door meditatie, in bad gaan of ademhalingsoefeningen.

Mindful zijn

Seksuele mindfulness gaat samen met 'dagelijkse' mindfulness. Wanneer we mentaal aanwezig zijn bij een taak, kunnen we er helemaal op in gaan. Hetzelfde geldt voor seksueel verlangen en genot. Onze gedachten zijn vaak heel ergens anders, het is dan niet raar dat het moeilijker is om een orgasme te bereiken. Focussen op elke aanraking kan het gevoel sterker maken. Daarnaast helpt het ons om te kunnen identificeren wat wel en niet goed voelt en op deze manier sneller een hoogtepunt bereiken. Concentreer je op de fysieke sensatie en laat je gedachten alleen naar erotische denkbeelden afdwalen.

Verlangen creëren

Uit onderzoek blijkt dat het vrouwelijke seksuele verlangen wordt opgewekt door het mentale verlangen naar samen zijn en nabijheid. Voorspel wordt belangrijk als je verlangen wilt creëren als je al lang samen bent of samen in quarantaine zit. Het gevoel van verlangen kan worden opgebouwd met voorspel, waarbij zowel fysieke en mentale spanning wordt gecreëerd. De theorie zegt dat hoe meer positieve spanning er ontstaan is, hoe meer je zult genieten op het moment van releasing the tension. 

Beeld: Photo by Tamara Jeremic on Unsplash
Deel dit artikel
Back to top