Lifestyle

Zo kom je écht van je cravings af

Zo kom je écht van je cravings af

Je trekt de snoeplade open om te kijken of er nog een versnapering ligt. Het verlangen naar iets zoets of zouts is ongetwijfeld aanwezig, maar het schuldgevoel achteraf is misschien nog wel groter. Het craven naar voedsel is één van de grootste kwesties wanneer mensen problemen hebben met afvallen of op gewicht te blijven. Juist die onbedwingbare trek naar junkfood uit kunnen zetten, zou het diëten of gezond leven zóveel makkelijker maken.

Gelukkig zijn er genoeg manieren om deze cravings uit de weg te gaan en geven we je tips waardoor jij gedag kan zeggen tegen het hunkeren naar slecht voedsel!

Drink water

De eerste en meteen een hele belangrijke tip: drink water! Dorst wordt heel vaak verward met honger of trek. Dus zodra jij het gevoel krijgt dat je wat moet gaan eten, drink dan eerst een glas water en wacht een paar minuten. Als je merkt dat het verlangen naar eten verzwakt, dan had je lichaam gewoon water nodig om te herstellen.

 

Word actief

Of je nu trek hebt vanwege de honger, verveling of gebrek aan motivatie om te gaan bewegen, dan kan sporten weleens de juiste oplossing voor je zijn. Sporten helpt niet alleen goed tegen de cravings naar junkfood, maar het actief bezig zijn zorgt er ook voor dat jij je eetlust onderdrukt. Daarnaast zou het hartstikke zonde zijn als je na zo’n goede prestatie het voor jezelf wilt verpesten door terug te vallen in een eetbui, toch?

Voorkom extreme honger

Honger is een van de grootste redenen waarom we onbedwingbare trek hebben. Om van deze trek af te komen kan het helpen om jouw maaltijden in te plannen. Plan voor jezelf wanneer jij je maaltijden wilt eten en zorg ervoor dat je tijdens deze momenten voldoende eet! Als je voor grotere maaltijden gaat, zal je tussen de eetmomenten door minder snel last hebben van cravings. Daarnaast is het makkelijker om jezelf te kunnen binden aan momenten wanneer je weer mag eten.

Vermijd stress

Stress kan, vooral bij vrouwen, ervoor zorgen dat we sneller hunkeren naar ongezond eten. Bovendien beïnvloedt dit ons eetgedrag en kan het ervoor zorgen dat het onze bloedspiegels van cortisol verhoogt. Dit hormoon zorgt ervoor dat wij sneller in gewicht aankomen bij onze buikstreek. Probeer stress dus te voorkomen en ga lekker hardlopen, mediteren of plan goed vooruit.

Krijg de juiste voedingsstoffen binnen

Honger en een gebrek aan de juiste voedingsstoffen kunnen cravings veroorzaken. Daarom is het ontzettend belangrijk om tijdens je maaltijden de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen. Zo voorkom je het verlangen na je maaltijd naar iets ongezonds. Als je tussendoor een snack wilt nemen, kies dan voor 'natuurlijk voedsel'. Hierbij moet je denken aan een stuk fruit, noten, groente of zaden.  

Begin de dag met iets lekkers

Dit klinkt misschien erg onlogisch, maar als je tijdens het ontbijt een lekkere snack neemt zoals een stuk chocolade of een heerlijk dessert, dan zorgt dit ervoor dat jouw craving voor de rest van de dag vervuld is. Dit komt omdat je stofwisseling in de ochtend een stuk efficiënter is dan op een ander moment van de dag. Dus als een craving jou echt de kop opsteekt dan is jezelf een stuk chocolade gunnen in de ochtend nog niet zo’n slecht idee!

Ga niet met honger boodschappen doen

Wanneer je met een hongerig gevoel de deur uitgaat, is de supermarkt het laatste waar je wilt zijn als het gaat om cravings. Ten eerste is de looproute zo bedacht dat je altijd langs ongezonde producten loopt. Ten tweede is al het junkfood op ooghoogte gezet om de aankoop van dit voedsel te stimuleren. Dus… als jij een supermarkt binnenwandelt, zorg ervoor dat je van tevoren wat gegeten hebt. Zo voorkom je impulsief koopgedrag van lekkernijen, want wat je niet hebt liggen thuis kun je ook niet wegsnoepen. Zo makkelijk is het!

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top