Lifestyle

Zo zorg jij voor een mooi ingedeeld startscherm van je iPhone

Zo zorg jij voor een mooi ingedeeld startscherm van je iPhone

Wil je een keer iets anders dan een simpel startscherm met een achtergrond? Apple biedt de mogelijkheid om de pictogram en naam van al je apps aan te passen en leuke widgets toe te voegen. Zo kun jij je startscherm bijvoorbeeld sorteren op kleur. Net zoals een opgeruimd huis zal een opgeruimde telefoon ook voor meer rust zorgen. Lijkt dit je wat? Lees dan snel verder!

Je hebt hiervoor natuurlijk een iPhone nodig, waarop minimaal iOS 14 geïnstalleerd moet staan. 

Stap 1. Zoek je apps uit

Om te beginnen is het handig om te bepalen welke apps wel en niet noodzakelijk zijn op je startscherm. Te veel apps zullen veel tijd kosten om allemaal van pictogram te veranderen, maar ook ziet dit er heel rommelig uit. Je kunt apps verwijderen door de app ingedrukt te houden en 'verwijderen van startscherm' te selecteren. De app zelf zal niet verwijderd worden; op de meeste rechtse pagina van je startscherm vind je de app-bibliotheek, de app zal daar nog wel staan.

Stap 2. Kies pictogrammen voor de apps

Nu je weet voor welke apps je op zoek moet gaan naar een pictogram, kun je gaan zoeken naar de afbeeldingen die jij graag voor die apps zou willen hebben. Het is handig om eerst te bepalen welke kleuren je wilt gaan gebruiken, het is namelijk het mooiste om te kiezen voor een thema. Op deze manier zal jouw startscherm er super mooi en georganiseerd uitzien. 

Vervolgens kun je de pictogrammen gaan zoeken. Je kunt deze betaald of gratis downloaden op verschillende apps. Een app waar je gratis pictogrammen kunt downloaden is bijvoorbeeld de app Color Widgets. Als je wat creatiever bent kun je natuurlijk ook zelf een pictogram maken. 

Stap 3. De snelkoppeling maken

Om de apps daadwerkelijk een zelfgekozen pictogram en naam te geven open je de app 'Snelkoppelingen' (in het Engels 'Shortcuts'). Dit is een app van Apple dus deze staat al op je iPhone. Als je de app hebt geopend, volg dan de volgende stappen: 

1. Druk op de '+' rechtsboven in de hoek en druk vervolgens op 'Actie Toevoegen'. Er staat nu een zoekbalk. Hierin zoek je naar 'App Openen'.  

2. Nu kun je een app kiezen om te openen door op het woord 'App' te tikken. Kies vervolgens uit de lijst, of in de zoekbalk, de app waarvan jij de pictogram en naam wilt veranderen.

3. Om te zorgen dat 'de snelkoppeling' straks op je startscherm staat klik je rechtsbovenaan op de drie puntjes en kies je voor 'Toevoegen aan startscherm'. 

4. Vervolgens kun je de naam van het pictogram aanpassen. Dit doe je door op de tekst te drukken die onder 'Naam en pictogram van startscherm' staat en deze te vervangen door de gewenste naam. Gebruik bijvoorbeeld de naam van de app die je wilt aanpassen.

5. Nu kun je ook de pictogram van de app aanpassen. Druk op het icoontje die naast de naam staat die je net hebt aangepast (ook weer onder de tekst 'Naam en pictogram van startscherm'). Selecteer 'Kies foto'. Nu zal je fotogalerij verschijnen en kun je de foto selecteren die je wilt gebruiken als pictogram.

6. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. Nu kun je de aangepaste pictogram en naam terugvinden op je startscherm!

Om alle apps op je startscherm aan te passen herhaal je de stappen.

Stap 4. Widgets toevoegen

Apple heeft ook hele leuke widgets die je kunt toevoegen aan je startscherm. Zo kun je bijvoorbeeld een kader met je agenda aan je startscherm toevoegen, maar ook de batterijpercentages van al je Apple apparaten of de weersvoorspelling van jouw locatie. Je kunt deze widgets toevoegen aan je startscherm door de volgende stappen te volgen:

1. Swipe naar de meest linker pagina van je startscherm. Hier vind je verschillende widgets. Scroll naar beneden en druk op 'bewerken'. 

2. Nu zijn de widgets geselecteerd en kun je deze toevoegen aan je startscherm door ze naar rechts te slepen.

3. Als je andere widgets wil bekijken scroll je, nadat je op 'bewerken' hebt gedrukt, naar beneden en druk je op 'Aanpassen'. 

4. Nu zie je alle beschikbare widgets op een rij staan. Als je een widget wilt toevoegen druk je het plusje.

5. Ga vervolgens terug naar de 'widget-pagina'. Nu staat de toegevoegde widget ertussen en kun je deze ook naar het startscherm slepen. 

Naast de standaard widgets van Apple zijn er ook super leuke apps die mooie widgets hebben om je startscherm op te leuken. Deze zijn net even wat specialer dan die van Apple. Zo kun je ook eigen foto's toevoegen in een widget! Lees hier alles over de app 'Widgetsmith'. 

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top