Lifestyle

Naakte modellen protesteren voor gendergelijkheid voor kantoor van Facebook en Instagram

Naakte modellen protesteren voor gendergelijkheid voor kantoor van Facebook en Instagram

Afgelopen weekend was er vanuit het kantoor van Facebook en Instagram een nogal verrassend uitzicht te zien. Onder leiding van kunstenaar Spencer Tunick protesteerde een groep naakte modellen voor gendergelijkheid op social media. 

De modellen kwamen op voor gelijkheid op social media, door te protesteren tegen het huidige beleid van Facebook en Instagram. De social media platformen censureren topless foto's van een vrouw namelijk nog altijd, terwijl een zichtbare mannentepel wél is is toegestaan. De protestgroep zette zich daarom in voor anti-discriminatie op basis van gender. 

#WeTheNipple campagne

Kunstenaar Spencer Tunick startte de #WeTheNipple campagne in samenwerking met de Nationale Coalitie Tegen Censuur. Voor de campagne fotografeerde hij zowel naakte vrouwelijke als mannelijke modellen, waarop zij zichzelf bedekken met bordjes van uitvergrote mannentepels.

De vrouwelijke deelneemsters bedekten hun tepels met afbeeldingen van mannelijke tepels, omdat dit wél is toegestaan op Instagram. En die mannelijke tepels? Dat zijn zoals kunstenaar Spencer Tunick noemt 'gedoneerde tepels' van mannelijke beroemdheden. Onder andere Spencer zelf, talk show host Andy Cohen en Red Hot Chili Pepper's Chad Smith zetten hun tepels op de kiek voor de campagne. 

Deze campagne wordt ingezet om social media platformen te vragen het vrouwelijk naaktverbod op te heffen. Volgens kunstenaar Andy Cohen werkt het de kunst namelijk tegen. Door het naaktverbod kunnen sommige kunstenaars hun werk online niet delen met volgers, bewonderaars en potentële klanten. Dit heeft met name invloed op kunstenaars die hun eigen lichaam verwerken in hun kunst. De focus zou hier liggen op doelgroepen die taboes juist willen doorbreken, zoals gender-nonconforming kunstenaars en queer kunstenaars. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Amy C. Collins (@amy.c.collins) op

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Spencer Tunick (@spencertunick) op

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Pierre Schmidt (@dromsjel) op

Beeld: Getty images
Deel dit artikel
Back to top