Health

Door deze 6 tips toe te passen slaap jij beter dan ooit

Door deze 6 tips toe te passen slaap jij beter dan ooit

Een nachtje slecht slapen is niet zo'n groot probleem maar als het iets structureels is, dan is het handig om dit aan te pakken. Heb je stress door bepaalde dingen in je leven of is er een fysiek probleem? Dan weet je waarschijnlijk precies of je hieraan iets kunt veranderen en hoe. 

Soms slaap je slecht en weet je gewoon niet zo goed wat de oorzaak is. Toch zijn er dan een aantal dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je slaapkwaliteit verbetert. Wedden dat je morgen een stuk uitgeruster wakker wordt?

1. Zorg voor genoeg frisse lucht

Niet alleen is het belangrijk dat het niet te warm is in de slaapkamer, ook moet het zuurstofgehalte op een goed niveau zijn. Lucht de kamer daarom vlak voordat je gaat slapen en laat bij voorkeur - dit is natuurlijk niet altijd mogelijk - een raam op een kiertje openstaan zodat je ook gedurende de nacht genoeg frisse lucht in de ruimte hebt.

2. Drink voldoende water

Tijdens je slaap drink je een lange tijd niet én verlies je een hoop vocht. Om ervoor te zorgen dat je niet al te uitgedroogd wakker wordt en hier de rest van de dag last van hebt, is het verstandig om genoeg vocht binnen te krijgen gedurende de dag. Drink het liefst acht grote glazen water; twee als je net opgestaan bent om het tekort zo snel mogelijk aan te vullen en minstens een half glas voor het slapengaan. 

3. Eet voldoende

Een precies goede hoeveelheid eten gedurende de dag, zorgt ervoor dat je zonder honger én zonder maagzuur de nacht door kan brengen. Wanneer je te veel gegeten hebt, kun je onrustig slapen maar ook zeker als je te weinig hebt binnengekregen, is het niet fijn om weg te doezelen. Heb je het niet zo goed ingeschat en toch honger gekregen vlak voor bedtijd? Eet dan een banaan. 

4. Zorg voor een fijn bed

Een schoon en comfortabel bed is een must om lekker te kunnen slapen. Het matras moet fijn liggen en het kussen moet precies de goede ondersteuning bieden. Een deken moet niet te warm of te koud zijn. Bovendien moet je meer dan de essentials die je nodig hebt om lekker te kunnen slapen, gewoon mijden in bed. Die extra kussens en dekens staan misschien leuk overdag maar 's avonds kun je die gewoon het beste ergens anders leggen. 

5. Verduistering

Als je écht bekaf bent dan kun je vast wel in slaap vallen in een lichte ruimte maar over het algemeen slaap je toch echt beter als het lekker donker is. Verduisterende gordijnen zijn daarom erg belangrijk. Heb je die niet en kun je die niet op korte termijn regelen? Dan biedt een slaapmasker wellicht de uitkomst. Nog een tip: beeldschermen zorgen voor een hoop fel licht in je gezicht - wat het aanmaken van het slaaphormoon melatonine vermindert - dus mijd die vlak voor het slapengaan. 

6. Schrijf het van je af

Zijn er gedachtes die je lastigvallen als je net probeert te gaan slapen? Schrijf die dan voortaan van je af. Op dit nou op papier is of op je telefoon, door dit te doen kan je dingen even loslaten en op een ander moment oppakken om hiermee aan de slag te gaan. Doe dit dan ook zodat je deze gedachtes de komende nachten niet ineens weer de kop opsteken. 

 
Beeld: Crisp Sheets
Deel dit artikel
Back to top