Health

Coronasomnia: wat is het en hoe kom je er van af ?

Coronasomnia: wat is het en hoe kom je er van af ?

Ja het is echt zo, Coronasomnia is een ding. Of je nu met een gezin vol kinderen in quarantaine zit of fulltime aan het werken bent; de stress door de coronacrisis neemt toe en zorgt voor slapeloze nachten. Misschien doe je wel ontzettend je best om iedere dag een bepaald slaapschema aan te houden, maar wanneer het indoezelen niet lukt, blijken je gedachtes totaal ergens anders.

We begrijpen het heel goed! Het is ontzettend lastig om je zorgen te moeten maken over je familie en vrienden; gaat alles goed met ze? Zorgen ze goed voor zichzelf? Liggen ze misschien in het ziekenhuis? Of ze nu om de hoek wonen of een paar steden verderop, je kan ze niet bezoeken en dat doet verrassend veel met je. Het is vreselijk en je wilt van deze negatieve gedachtes af, helaas lukt dat niet en wordt je nachtrust zonder twijfel van je afgepakt.

Wat is nou eigenlijk Coronasomnia? En hoe kom ik hier zo snel mogelijk van af? Wij leggen het je uit en geven je de belangrijkste tips!

Wat is Coronasomnia?

Het is niet gek en je bent zeker niet de enige die moeite heeft met het in slaap komen ‘s nachts. Tijdens deze pandemie zijn we meer stress dan ooit gaan kennen, en ook onze dagelijkse routine begon een andere vorm aan te nemen. Volgens verschillende experts is dit dan ook niet zo gek. Hier zijn namelijk twee belangrijke oorzaken voor vastgesteld en die zijn als volgt: er vindt een verandering plaats zowel in je stressniveau als in je slaapgedrag. Het is dus volkomen logisch dat een hoop mensen kampen met slapeloosheid, om nog maar te zwijgen over die vreselijke stressdromen.

Je zou misschien denken dat het niet zo was, maar zelfs wanneer je amper tot niets aan je dagelijkse routine hebt veranderd, kan dit alsnog een grote invloed hebben op jouw slaapgedrag. Maar hoe komt dit dan? Wanneer jij vanuit huis werkt en weinig contact maakt met natuurlijk licht, kan dit op licht gebaseerde signalen voor waakzaamheid en slaapvermindering zorgen.

En dit is waarom je tegenwoordig zoveel moeite hebt met slapen. Je bent niet de enige maar gelukkig hebben we een paar tips waarmee je jouw ritme weer kan verbeteren.

 

Hoe kan ik mijn slaapgedrag verbeteren tijdens de pandemie?

Zoals we al zeiden, heeft bijna iedereen tegenwoordig moeite met slapen. Maak je hier dus niet te druk over, maar probeer te ontspannen zodat in ieder geval dat stukje stress zich zal verminderen. Daarnaast is het natuurlijk hartstikke belangrijk om weer terug in ons oude, of misschien wel een heel nieuw maar goed slaapritme te komen, om uiteindelijk voldoende rust te pakken. Hoe geef jij jezelf de kans om voldoende te slapen? Hieronder hebben we een paar tips voor je.

1.  Stel een slaapschema op

Wanneer je iedere dag rond dezelfde tijd naar bed gaat en rond hetzelfde tijdstip weer opstaat, zal je merken dat jouw lichaam een patroon begint te zien. Zo regel je simpelweg de klok van je lichaam en wordt het veel gemakkelijker om ’s nachts in slaap te vallen.

2.  Verkort je schermtijd voor bedtijd

Zorg dat je niet meer te veel gebruik maakt van elektronica voordat je het bed in duikt. Het ‘blauwe licht’ van een schermpje zorgt er namelijk voor dat je circadiaanse ritmes wordt verstoord en jouw melatoninespiegel verlagen.

3.  Creëer een scheiding tussen werk en privé

Als thuiswerken nieuw voor je is, is het ontzettend verleidelijk om stiekem wat langer in bed te blijven liggen of je werk vanuit je luie bedje gaat doen. Let op, want wanneer er geen scheiding tussen werk en privé wordt gecreëerd, kan dit een negatief gevolg hebben voor jouw slaapgedrag. Heb je geen andere rustige werkplek naast je bed? Kleed je dan netjes aan, maak je bed op en ga rechtop (met een kussen in je rug) op bed zitten.

4.  Vermijd dutjes

Een dutje kan ontzettend verleidelijk zijn, vooral wanneer je het idee krijgt dat je extra rust moet gaan pakken. Dit kan natuurlijk helpen om je dag door te komen, maar als je merkt dat je moeite hebt om ’s avonds in slaap te vallen, kan een middagdutje misschien wel de oorzaak zijn. Elimineer daarom deze powernaps en neem een kopje koffie om extra energie te pakken. Even een wandeling buiten - ook om wat frisse lucht te krijgen - kan ook voor een oppepper zorgen. 

5.  Houd een dagboek bij

Zodra jouw hoofd zich op het kussen begeeft en je merkt dat allerlei verschillende gedachtes door je hoofd beginnen te spoken, kan het helpen om deze gevoelens van je af te schrijven. Houd een dagboekje bij en schrijf voor het slapengaan al je gevoelens, emoties of verschillende gedachtes op. Wanneer je deze punten voor jezelf op papier zet, kan dit helpen bij het vermijden van een hoop gepieker in bed. Zo maak je jouw hoofd op een natuurlijke manier leeg, en kan jij je voorbereiden op een ontspannen nachtrust. Wel zo fijn!

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top