Haarverzorging

Deze ingrediënten in haarproducten wil jij liever vermijden

Deze ingrediënten in haarproducten wil jij liever vermijden

Haarverzorging. Het is een belangrijk onderdeel van onze beautyroutine en zodra we gaan voor een shampoo, conditioner of een haarmasker kijken we meestal naar de verpakking. We gaan namelijk sneller voor een product met een mooie verpakking, die veel doet beloven. Je hebt er vast niet vaak aan gedacht om even de ingrediënten te bestuderen.

Ingrediënten van haarproducten kunnen veel voor jouw lokken betekenen. Ook op een negatieve manier. We snappen dat jij geen flauw benul hebt over welke nou goed zijn en welke wat minder goed. Daarom leggen wij jou graag uit welke nou precies schadelijk zijn en jij liever wilt vermijden.

Isopropyl

Veel haargels, volumizers of haarlakproducten gebruiken deze stof om ervoor te zorgen dat jouw haar op zijn plek blijft zitten. Toch kun je deze stof beter links laten liggen. Isopropylalcohol wordt gebruikt om je haar sneller te laten drogen en deze is dan ook erg schadelijk voor jou lokken. Daarnaast heeft de damp die hieruit komt ook nog eens negatieve effecten. Deze kan leiden tot hoofdpijn, duizeligheid of misselijkheid.

Sodium Lauryl Sulphate (SLS)

Sodium Lauryl Suplhate zit in de meeste shampoos. De werking ervan is simpel: het zorgt ervoor dat het vuil uit jouw haar wordt verwijderd. Daarnaast schuimt het heel erg. Veel mensen dachten vroeger - en nu nog steeds - dat wanneer een shampoo goed en veel schuimt, deze beter werkt. Wat ook ergens klopt. Toch maak SLS jouw haar zó schoon dat het alle natuurlijk oliën uit je lokken verwijdert. Dit kan leiden tot uitdroging van jouw haar met als gevolg dat het snel afbreekt. Wanneer jij weet dat je van jezelf al wat droger haar hebt, of je haar erg krult, kun je deze stof beter niet gebruiken.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Gisou (@gisou) op

Minerale olie

Het klinkt zo mooi, een minerale olie. Het zit dan ook in tal van haarproducten (vooral in moisturizers). Het zorgt ervoor dat jouw haar blijft glanzen en dat er voldoende vocht in je lokken blijft. Wanneer jij het gevoel hebt dat jouw kapsel wat droog is, denk je gauw dat dit de oplossing kan zijn. Toch zit ook hier een nadeel aan. Minerale olie zorgt er namelijk voor dat er een laag ontstaat om je haar, waar niks meer in of uit kan. Daardoor kunnen jouw lokken niet meer gevoed worden. Ga daarom eens voor een shampoo met sulfaten.

Siliconen

Wanneer we denken aan siliconen weten de meeste van ons al dat het vast niet goed zal zijn. Helaas is dat ook zo. Siliconen brengen een laagje om je haar, waardoor je haar beter en gezonder oogt. Hierdoor denk je dat je lokken gezond zijn. Er zijn twee soorten siliconen: water oplosbare en niet water oplosbare. De meeste mensen, die aandacht besteden aan hun kapsel, gaan voor de water oplosbare. Dit omdat de siliconen er dus uitwassen tijdens jouw wasbeurt. De niet wateroplosbare moeten met een shampoo die sulfaten bevat gewassen worden. Dit resulteert gauw in droog haar. Wanneer er in veel van jouw haarproducten siliconen zitten dan kan dit leiden tot vet en zwaar haar. 

 
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top