Interior

7 tips om je huis perfect schoon te maken en te desinfecteren

7 tips om je huis perfect schoon te maken en te desinfecteren

Nu we wat vaker thuis zijn, zien we die vlek sneller zitten. Ook maakt de zon sinds de afgelopen weken extra veel uren waardoor we stof sneller zien zitten. Heb je door deze dingen ook zin om je huis schoon te maken? Dan volgen hier een paar geweldige tips.

Ook al is schoonmaken nu misschien niet je nummer één op je leuke to-do list, het is belangrijker dan je denkt. Wat doe je wanneer je ziet dat er veel mensen om je heen ziek zijn? Dan probeer jij jezelf en de mensen om je heen te beschermen. Schoonmaken is een goede oplossing.

1. Geef je kleding en textiel een speciale behandeling

Ben je bezig met het schoonmaken van je kleding, tapijt of gordijnen? Zorg dan dat je deze dingen zo warm mogelijk wast en daarna helemaal laat opdrogen voordat jij ze gebruikt. Het coronavirus - of andere virussen- vinden natte oppervlaktes namelijk een geweldige plek om te blijven. 

2. Maak niet te vaak schoon bij iemand die ziek is

Woon je samen met iemand die ziek is? Zorg dan dat je niet te vaak schoonmaakt bij diegene. Sterker nog, vermijd al het onnodige contact met diegene en de ruimte zelf. Zorg dat je altijd handschoenen draagt als je even gaat buurten of wasgoed ophaalt. In een ideale wereld gebruikt diegene een eigen badkamer en wc. Natuurlijk is dit niet voor iedereen mogelijk, zorg wel dat je ander contact - en dus schoonmaken - zo veel mogelijk vermijdt. 

3. Neem de tijd om verpakkingen te lezen

Natuurlijk zijn wij er om advies te geven, wil je dat echt op maat van het product? Dan moet je de verpakking lezen. Deze vertelt precies wat je moet doen om het product zo goed mogelijk te gebruiken. 

4. Let extra op de plekken waar je elke dag komt

De wc of het aanrecht, dit zijn plekken waar elke dag mensen te vinden zijn. Deze plek dien je nu ook elke dag schoon te maken. Ook deurklinken, lichtschakelaars en afstandsbedieningen zijn plekken waar onze handen elke dag komen. 

5. Gebruik zo veel mogelijk dingen die je weg kan werpen

Wegwerphandschoenen zijn juist nu je beste vriend. Wanneer je bezig bent met schoonmaken dan liggen er altijd ziektekiemen op de loer. Om jezelf en de mensen om je heen te beschermen, kan je dus het beste wegwerphandschoenen dragen. Zo voorkom je dat jij het oppakt en door kan geven. 

6. Zorg voor effectieve desinfecterende middelen

Voor een disinfectant effectief kan zijn, moet deze voor 70% uit alcohol bestaan. Zorg ook dat je de houdbaarheidsdatum goed checkt. Ook dit kan een verschil maken. Voor producten met bleek geldt dat je de gebruiksaanwijzing moet lezen voordat je het gebruikt. Gebruik bleek met mate en zorg dat je altijd leest voordat je te werk gaat. Dit kan schade aan je meubels, accessoires en stoffen voorkomen! 

7. Het verschil tussen schoonmaken en desinfecteren

Schoonmaken en desinfecteren brengen grote verschillen met zich mee. Wanneer je schoonmaakt dan dood je geen ziektekiemen, waardoor deze nog vrolijk rond kunnen dwarrelen. Bij desinfecteren dood je de ziektekiemen wel. Laten we zeggen dat wanneer het coronavirus zich in jouw huis bevindt, desinfecteren de juiste manier is om alles echt schoon te krijgen. 

Toch is het zo dat je zonder de een de ander niet hebt. Schoonmaken en desinfecteren zijn allebei nodig. Begin eerst met het schoonmaken en ga daarna verder met het desinfecteren om alles zo goed mogelijk schoon te krijgen!

Dit heb je nodig om je huis een goede schoonmaak beurt te geven

 
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top