Interior

Vind jij het lastig om spullen weg te doen? Zo kom je ervan af

Vind jij het lastig om spullen weg te doen? Zo kom je ervan af

Een kledingstuk, fotoalbum of meubel wat ooit van een dierbaar iemand is geweest, kan enorm lastig zijn om afstand van te doen. Maar het houden van voorwerpen die je niet gebruikt kan na een tijdje opbouwen naar een enorme berg rommel. Is het echt tijd om afstand te doen van dat ene ding maar heb je nog niet de kracht gevonden om dit te doen? Dan schieten wij graag even te hulp!

Dit is hoe jij jouw oude spullen met emotionele waarde alsnog weg kan doen.

Geef het een nieuw leven

Spullen die nog steeds bruikbaar zijn zoals kleding en meubels zou je eventueel een tweede leven kunnen geven door het aan iemand anders te geven. Hierdoor voelt het toch een stuk minder alsof jij jouw dierbare voorwerp verliest. Als je het erg moeilijk vindt om er afstand van te doen, kan je altijd vragen of een familielid of vriend het wil hebben. Heeft niemand interesse, doneer het dan of verkoop het door. Jouw voorwerp een nieuw leven gunnen zal je een stuk minder schuldgevoel opleveren waardoor je er minder mee zal zitten. Als jij er iemand anders gelukkig mee kan maken is dat het zeker waard.

Weet dat niks permanent is

Niks is voor altijd, dat is misschien een harde realiteit maar we zullen er uiteindelijk allemaal aan moeten geloven. Wanneer jij je bewust bent van dit feit, zal jij een stuk makkelijker om kunnen gaan met het verlies van bepaalde voorwerpen. Dat ene jurkje wat je niet weg wil doen, zal toch niet voor altijd mooi blijven en daarom kan je het beter niet te lang blijven bewaren. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door United Wardrobe (@unitedwardrobe) op

Organiseer jouw leefruimte tactisch

Als je wilt voorkomen dat je te veel spullen blijft houden, moet jij jouw huis of appartement zo inrichten dat je hiervoor de mogelijkheid niet hebt. Jij hebt ruimte voor een bepaald aantal voorwerpen en niet meer, als er iets bij komt moet er ook iets weg. Hierdoor zal de ene persoon makkelijker spullen wegdoen terwijl anderen minder snel nieuwe spullen zullen aanschaffen. Beide uitkomsten kunnen erg positief zijn. Maar je huis blijft er in ieder geval netjes van.

Het is niet erg is om gehecht te zijn aan een voorwerp

We zijn allemaal wel gehecht aan iets. Bijvoorbeeld speelgoed uit onze jeugd of een kledingstuk met een speciale herinnering die eraan verbonden is. Emotionele waarde hechten aan mensen, dieren en spullen is volkomen normaal. Je hoeft ook zeker geen afstand te doen van al jouw waardevolle bezittingen. Sommige dingen zijn ook extra lastig om weg te doen, zoals foto's. Een oplossing hiervoor zou kunnen zijn dat je de foto's digitaliseert. Dan heb je fysieke ruimte vrijgemaakt door de foto's weg te doen, maar heb je ze toch nog digitaal. Zo herleef jij je herinneringen telkens opnieuw.

Over opruimen gesproken: ken jij Marie Kondo al? Deze geweldige vrouw weet precies hoe ze alle ruimtes in haar huis spic en span houdt. Met deze tips zorg ook jij voor een schoon huis. 

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top