Health

Wil jij een vegan lifestyle gaan volgen? Door deze tips gaat het een stukje makkelijker

Wil jij een vegan lifestyle gaan volgen? Door deze tips gaat het een stukje makkelijker

Sla, groente en nog meer groente. Vaak denken mensen dat een vegan lifestyle niet uit te houden is en dat het een hele klus is. Ook kan je volgens de meesten 'niks' meer eten. Dit blijkt alles behalve de waarheid te zijn, want ook jij kan gemakkelijk een vegan lifestyle volgen met heerlijke gerechten. 

Dat het even wennen is, kan niemand ontkennen. Opeens moet je alle ingrediënten lezen van producten die je normaal gewoon in je winkelmandje gooit. Toch wordt ook dit een gewenning en volg je binnen no-time een vegan lifestyle, waar jij je goed bij voelt. We begrijpen dat iedereen die aan het begin staat van veganisme een paar tips kan gebruiken zodat het allemaal wat soepeler gaat. Hiervoor hebben wij er een paar voor je op een rijtje gezet. 

Houd je doel voor ogen

Er zijn enorm veel redenen waarom iemand voor een vegan lifestyle kan kiezen. Of dit nou gaat om het welzijn van de dieren, je gezondheid of iets anders: houd dit doel altijd in je gedachten. Vaak komt het voor dat mensen wat onbegrijp hebben bij jouw nieuwe levenswijze, leg daarom rustig uit waarom jij hier voor kiest. Ook kan het voorkomen dat je in verleiding komt tot iets wat niet vegan is. Bedenk dan goed waarvoor je het doet en of dat ene eten het waard is. 

Fouten zijn menselijk

Van niks naar honderd procent gaan, is ontzettend moeilijk. Onthoud daarom dat het oké is om fouten te maken. De meeste mensen die beginnen met het vegan zijn, bouwen dit langzaam op. Het is dan ook een stuk moeilijker om gelijk alles uit je eetpatroon te schrappen wat niet vegan is. Probeer daarom eens te beginnen met het stoppen van ei en ga daarna door naar zuivel. In welke volgorde en wanneer, ligt helemaal bij jou. Er zit geen tijdsdruk achter. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Kirsten • vegan foodblog 🍔 (@geenblaadjesla) op

Vegan sites en apps

Wanneer je begint aan je nieuwe levenswijze dan kan het moeilijk zijn om te weten wat wel en niet vegan is. Gelukkig zit social media bomvol met vegan bloggers die jou graag een handje helpen. Instagram accounts zoals @geenblaadjesla, @wateetjedanwel of @huhisthisvegan geven je een makkelijk inzicht in welke van jouw lievelingsproducten vegan zijn en hoe je deze gemakkelijk in een vegan recept verandert. Ook geven zij je inzicht in wat je kan bestellen bij restaurants en hoe je een restaurantbezoekje wat interessanter voor jezelf maakt als newly vegan. Dan heb je ook nog apps die je een handje helpen. Apps zoals 'Plenty' zijn erg fijn bij het supermarkt shoppen; je scant een product en deze vertelt je gelijk of het plantaardig is. Zo weet jij altijd zeker of wat je koopt plantaardig is of niet. 

Vegan kookboeken

Het eerste waar je tegenaan loopt, wil je plantaardig eten, is de vraag: wat kan ik eten? Dit blijkt toch een stuk meer te zijn dan je waarschijnlijk in gedachten had. Ook komen er steeds meer plantaardige producten en restaurants op de markt, waardoor het allemaal net iets gemakkelijker gaat. Toch blijft het altijd handig om een vegan kookboek bij de hand te hebben voor als je het écht eventjes niet meer weet. Deze geeft je weer frisse inspiratie om een lekker gerecht op tafel te zetten. Wie weet verras jij je vrienden of familie wel met jouw vegan maaltijd.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Vegan Bowls™ | Vegan Recipes (@veganbowls) op

Ga uit je comfort zone

Wanneer je begint met plantaardig eten dan kom je er misschien achter dat je eigenlijk heel veel producten nog niet in je leven hebt geprobeerd, simpelweg omdat je altijd kiest voor iets waarvan je weet dat je het lekker vindt. Bij het beginnen van vegan eten, eet je vaak veel nieuwe dingen die je normaliter niet had geproefd. Dit kan je helpen bij het ontdekken van je smaak en nieuwe gerechten. Probeer daarom eens wat vaker producten te pakken die je normaal zou laten liggen. Hierdoor breidt jij je keuze ook nog eens uit. 

Licht de mensen om je heen in 

Anders zijn dan de mensen om je heen kan soms lastig zijn. Je leeft niet volgens 'de norm' en dit kan er voor zorgen dat mensen onbegrijp hebben of vragen hebben over jouw nieuwe levenswijze. Probeer daarom goed voor jezelf duidelijk te hebben waarom je hieraan begint, zodat je dit gemakkelijk kunt uitleggen. Ook is het fijn voor jou en de mensen om je heen om ze in te lichten over je eetpatroon. Zo kunnen zij hier rekening meehouden en word je minder snel verleid. 

Het belangrijkste bij alles, en dus ook bij een vegan lifestyle, is doe wat goed voelt. Blijf bij jezelf en laat de meningen van anderen jou niet veranderen. Want, uiteindelijk weet jíj wat het beste aanvoelt en wat je wilt.

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top