Health

Menstruatieverlof: goed idee of flauwekul?

Menstruatieverlof: goed idee of flauwekul?

Vrijwel iedere vrouw heeft te maken met het maandelijks terugkerende fenomeen: de menstruatie. Hoe heftig het voor je is, is voor iedereen verschillend. De één ligt dagen in bed te creperen van de pijn, terwijl de ander nauwelijks iets merkt en gewoon doorgaat met de alledaagse dingen. Chinese vrouwen krijgen betaald verlof als ze ongesteld zijn. Is dit een goed idee of klinkklare onzin?

Naast de Chinese vrouwen krijgen ook Japanse en Zuid-Koreaanse vrouwen verlof als ze ongesteld zijn. Ze mogen per maand twee dagen betaald verlof aanvragen. Heerlijk, denk je vast, maar is dat nou echt nodig om die reden? En is dit iets voor Nederland?

In 2017 was er  in Nederland een wetsvoorstel voor het opnemen van drie dagen verlof voor vrouwen die hevige pijn ervaren tijdens de menstruatie. Ook Italië debatteerde dat jaar over dit onderwerp. De meningen zijn verdeeld.

Economen waarschuwen voor de positie van de vrouw op de arbeidsmarkt. Zij beweren dat deze wet de vrouw niet ten goede zal komen. Andere economen spreken dit tegen en zeggen dat het wel een slimme wet zal zijn. Zo voorkom je namelijk dat vrouwen zich gaan ziekmelden of gaan onderpresteren bij het ervaren van hevige pijn.

Feministen staan absoluut niet te springen. Zij vinden dat de gedachten over de stereotype vrouw hierdoor alleen maar wordt versterkt. Menstruatieverlof is bedacht door een man met de bedoeling om een stap vooruit te gaan in de vrouwenemancipatie. De meeste vrouwen zijn het hier niet mee eens en beweren dat dit niet de juiste manier is. Want als je ongesteld bent, voel jij je natuurlijk gewoon ziek. Waarom kunnen we ons dan niet gewoon af en toe ziekmelden als wij daar behoefte aan hebben in plaats van de stempel van 'het zwakkere geslacht' opgedrukt krijgen? 

Wat is jullie mening hierover?

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top