Lifestyle

5 x films, series en documentaires over inspirerende vrouwen (deel 1)

5 x films, series en documentaires over inspirerende vrouwen (deel 1)

We krijgen nooit genoeg van een fijne, entertainende serie of grappige film. Toch is er op Netflix ook genoeg kijkmateriaal te vinden met wat diepere onderwerpen. Bijvoorbeeld met krachtige vrouwen in de hoofdrol. Zin in een documentaire of film die het verhaal vertelt van een bijzondere vrouw? Zet de volgende docu's en films dan vooral op je kijklijstje!

1. Frida

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door 𝑩𝒆 𝑨𝒓𝒕 © (@beartoff) op

De Mexicaanse kunstenares en politiek activiste Frida Kahlo staat bekend om haar eigenzinnige (zelf)portretten en unieke stijl. Vaak koos zij ervoor zichzelf te portretteren in haar schilderijen, waarbij ze zichzelf afbeeldde met doorgegroeide wenkbrauwen. Haar kunstwerken zijn taboedoorbrekend en schuwen de controverse niet. Zo beeldde ze in haar werk thema's als zelfmoord en miskraam uit. In haar zelfportretten geeft ze haar angst en eenzaamheid weer, wat ons inzicht geeft in de pijn en depressies die Frida tijdens haar leven heeft doorstaan. Haar schilderijen zijn te herkennen aan veel kleurgebruik en een vervreemdende sfeer. 

De film over haar leven vertelt het verhaal van een kunstenares die haar tijd ver vooruit was en later een sterke politieke positie innam als vrouw. Met Salma Hayek in de hoofdrol zien we Frida van enthousiast schoolmeisje uitgroeien tot vrouw en kunstenares met een inspirerend levensverhaal. Frida leefde van 1907 tot 1954. 

2. On The Basis of Sex

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door On The Basis Of Sex (@onthebasisofsex) op

Ruth Bader Ginsburg werd geboren in 1933 en is een Amerikaans juriste en één van de negen rechters van het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten. Tijdens haar carrière heeft zij moeten strijden voor haar plek binnen het Amerikaans Gerechtshof, waarbij zij geworsteld heeft met discriminatie op basis van haar geslacht. 

De film On The Basis of Sex vertelt het waargebeurde verhaal over Ruth's leven. We zien hoe zij haar weg heeft moeten bevechten in een door mannen gedomineerd vakgebied en hoe ze benadeeld werd op basis van haar geslacht. Mede door haar eigen ervaring en oneerlijkheid binnen het rechtsysteem, raakt ze geïnspireerd om seksisme te veranderen. In de film probeert ze een zaak in hoger beroep te winnen die haar carrière en leven voorgoed zal veranderen. Ruth Bader Ginsburg is uitgegroeid tot een icoon voor emancipatie en vrouwenrechten wereldwijd. 

3. Feminists: what were they thinking?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Les 11% (@lesonzepourcent) op

De eerste feministische golf vond plaats van 1850 tot 1940, waarin met name recht op onderwijs en vrouwenkiesrecht centraal stonden. In de jaren '60, '70 en '80 van de voorgaande eeuw vond een tweede beweging plaats: onderwerpen als recht op betaald werk, abortus en recht over het eigen lichaam stonden hierbij onder meer centraal. Beide bewegingen hebben dan ook veel invloed gehad op de situatie van vrouwen vandaag de dag. 

De Netflix Original documentaire 'Feminists: what were they thinking?' werpt een blik op de sterke vrouwen die vanaf de jaren '70 deze beweging vormden. De documentaire belicht hoe zij leefden, wat ze dachten en wat ze bewoog om deel te nemen aan de tweede feministische golf. Dit wordt onder andere aan de hand van portretten van fotografe Cynthia McAdams gedaan. De vrouwen vertellen hoe zij ondanks grote verschillen onderling één ding gemeen hadden: de hoop op verandering. Zo lichten ze toe dat ze niet anders dan ongehoorzaam kónden zijn, om verandering in gang te zetten. Het interessante aan deze docu is dat het verhaal ook ingaat op de situatie anno nu, en wat er nog veranderd en verbeterd kan worden. Zo wordt er een link gelegd tussen het feminisme van toen en hoe dit vandaag de dag wordt ingevuld. Een meer dan actueel thema dus, en stof tot nadenken! 

4. First Position

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Michaela DePrince (@michaeladeprince) op

Balletdanseres Michaela DePrince, geboren in 1995, groeide op tijdens de burgeroorlog in Sierra Leone en verloor op 3-jarige leeftijd haar ouders. Omdat ze de huidziekte vitiligo had, werd ze op jonge leeftijd door haar overige familieleden verstoten en 'duivelskind' genoemd. Michaela kwam terecht in een weeshuis en heeft als kind dingen meegemaakt die wij ons niet kunnen voorstellen. In het weeshuis vond ze een tijdschrift met een ballerina op de voorkant en Michaela hield voor ogen dat zij dit op een dag zelf zou zijn. Ze werd geadopteerd door een Amerikaans stel en ontwikkelde al gauw een enorme passie en talent voor ballet, die uitgroeide tot een professionele carrière.

In First Position wordt Michaela samen met ander belovend talent uit de balletwereld gevolgd en zien we hoe zij zich professioneel ontwikkelt. Inmiddels is ze tweede soliste bij het Nederlandse Nationaal Ballet, zet ze zich actief in als ambassadeur voor War Child, mag ze zichzelf TEDx spreker noemen en was ze te zien in Beyonce's visuele album Lemonade. 

5. Iris Apfel

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Hlo (@i.am.hlo) op

Iris Apfel werd geboren in New York in 1921 en was een Amerikaans interieurontwerpster, zakenvrouw en stijlicoon. Ze studeerde kunstgeschiedenis en ging naar de universiteit van New York en Wisconsin-Madison kunstacademie. Ze begon haar carrière bij het modeblad Women's Wear Daily en bij interieurontwerpster Elinor Johnson. Het textielbedrijf dat zij later oprichtte met haar man Carl Apfel leverde hen jarenlange interieurvormgeving klussen op voor o.a. het Witte Huis en Metropolitan Museum of Art. In dit museum werd in 2005 een tentoonstelling aan Iris gewijd. Iris groeide door haar bijzondere stijl al snel uit tot mode-icoon. Haar stijl kenmerkt zich door prints, texturen, kleuren en heel veel sieraden.

Toch zegt ze zelf nooit te oordelen over een ander zijn stijl: "Ik zal niet oordelen over de manier waarop iemand zich kleedt. Gelukkig zijn is belangrijker dan goed gekleed zijn," laat ze weten in de documentaire over haar leven. Vandaag de dag herkennen we Iris - die inmiddels op hoge leeftijd is - aan haar ronde bril, kleding met prints en lagen sieraden die zij door de jaren heen heeft verzameld. In de docu zien we hoe Iris nog altijd zaken doet, in gesprek gaat en inspirerende quotes deelt en hoe en waar ze haar sieradencollectie bij elkaar verzamelt. Inspiratie gegarandeerd!

Beeld: Getty images
Deel dit artikel
Back to top