Health

Alles wat je moet weten over de Nuvaring

Alles wat je moet weten over de Nuvaring

Anticonceptie is altijd wel een dingetje geweest. Over de pil is al vrij veel bekend maar misschien slik je het liefst helemaal geen hormonen. Daarnaast schijnt het dat Nederlandse vrouwen slordig omgaan met de pil. Zo concludeerde het onderzoeksbureau TNS Nipo namelijk dat ruim 80 procent van alle vrouwen die dit dagelijkse medicijntje slikt, het wel eens vergeet.

Naast de pil heb je natuurlijk ook nog een spiraaltje. Daar is ook al vrij veel over bekend. Maar wat door vrouwen vaak vergeten wordt, is de optie om een ring te nemen. Een zogenoemde Nuvaring.

Wij vonden dat het tijd werd om ons hierin te verdiepen. 

De ring

De Nuvaring is een ring gemaakt van kunststof dat gebruikt wordt ter anticonceptie. Doordat de ring erg flexibel en zacht is, kan hij makkelijk vaginaal aangebracht worden. Hoewel over de pil bekend is dat het een bom van hormonen is, geeft de Nuvaring alleen plaatselijk hormonen af. Deze optie van anticonceptie geeft langzaam een kleine hoeveelheid van hormonen af. Door deze lage dosering, wordt dit voorbehoedsmiddel ook wel een laag gedoseerd hormonaal middel genoemd. Wat verder een verschil is met de pil, is dat je het niet elke dag hoeft te slikken, maar dat je het eens per drie weken moet inbrengen.  

Zo werkt het

De hormonen die in de ring zitten zijn etonogestrel en ethinylestradiol. Deze hormonen zorgen ervoor dat er geen eicel kan vrijkomen uit de eierstokken. Zo voorkom je dus ook dat je zwanger kan worden. Via de vaginawand komen de stoffen gelijk je bloedbaan terecht. Zo voorkom je dat ze het hele lichaam door gaan. Dit is dan ook de reden dat jouw lijf geen last heeft van dagelijkse hormoon pieken en schommelingen. Pas wel op, want als je stopt met het gebruik van de ring, kan je meteen zwanger worden.

Zo gebruik je het

De ring is gemakkelijk zelf in te brengen en te verwijderen. Belangrijk is om net als bij het inbrengen van een tampon, eerst even goed je handen te wassen. Druk de ring vervolgens tussen de duim en wijsvinger en breng het aan in de vulva. Als dit niet gaat, kan je altijd gebruik maken van de bijgevoegde applicator. Als het goed is vormt de ring zich vanzelf naar de contouren van de wand van je vagina. Kan je seks hebben terwijl je de ring in hebt? Ja dit kan zeker! Om een zwangerschap te voorkomen is het belangrijk om regelmatig te checken of de ring nog op de juiste plaats zit. Ook nádat jij geslachtgemeenschap hebt gehad. Iedere maand doe jij een nieuwe ring in. Als de drie weken zijn afgelopen verwijder je de ring. Dit is dan jouw ‘stopweek’. Kijk trouwens ook even of de ring nog wel aan de houdbaarheidsdatum voldoet. 

Weet jij hoeveel je menstruatie eigenlijk kost? Wij zochten het uit en wat blijkt? Ongesteld zijn is duurder dan je denkt. 

Beeld: Getty Images
Deel dit artikel
Back to top