Lifestyle

Deze 4 dingen verminderen je productiviteit (en zo stop je ermee)

Deze 4 dingen verminderen je productiviteit (en zo stop je ermee)

Je tijd zo effecient mogelijk benutten is soms best een uitdaging. Er zijn namelijk een paar dingen die we dagelijks zo vaak doen, dat ze veel teveel van onze tijd opslokken. Maar het fijne is: door deze dingen voortaan te minderen, kun jij je productiviteit enorm verhogen! 

Het is natuurlijk helemaal geen probleem om zo nu en dan een beetje te niksen. Uitrusten en bijkomen na een drukke week is net zo belangrijk als de momenten dat je wél intensief iets aan het doen bent. Een beetje afleiding zo nu en dan en even geen planning is dus heerlijk. Maar juist daar willen we tijd voor overhouden. Wat je dan te doen staat? In de tijd dat je wél dingen gedaan moet krijgen, je zo min mogelijk laten afleiden...

1. Multitasken

We zijn er allemaal van overtuigd dat we het als geen ander kunnen, maar niets is minder waar. Sterker nog, multitasken is ontzettend slecht voor je productiviteit! Nadat je je hebt laten afleiden, kost het weer tijd en moeite om je te focussen op de taak waar je in eerste instantie mee bezig was. Zit je eenmaal lekker in een taak, laat je dan niet afleiden door binnenkomende meldingen en notificaties. Dat komt erna wel weer, wanneer jij je taak hebt afgerond. 

2. Dingen die je doet voor een ander

Zo nu en dan een ander eens helpen of op de eerste plek zetten, is niet erg. Maar merk je dat jij jezelf tekortdoet door constant de behoeften van een ander voor die van jezelf te zetten, dan gaat dit ten koste van je eigen tijd. Voordat je volgende keer ja zegt op een verzoek van een vriend/vriendin, kijk dan eerst goed of het écht binnen je eigen doelen en planning past. En ja, daar valt ook me-time onder. Hoewel een ander je dankbaar zal zijn, kost het jezelf soms ontzettend veel tijd en energie altijd maar een ander zijn taken op te pakken of te hulp te schieten. 

3. Perfectionisme

Ja, ook wij staan 's ochtends te lang voor de spiegel. We willen allemaal representatief voor de dag komen, en daar is niets mis mee. Je voorkomen is immers je visitekaartje. Waar het misgaat, is het streven naar perfectie. Wanneer je bijvoorbeeld merkt dat je afspraken voorbij laat gaan omdat je huid er even wat minder uitziet, belemmer je jezelf met het streven naar perfectie. Sta jezelf dit soort afleidingen niet toe en laat je uiterlijk in zulke gevallen even los. Wie weet heb je wel een ontzettend leuke avond wanneer je wél de deur uitstapt, en dat is belangrijker dan dat mensen jou zien met een pukkeltje en oneffenheidje hier en daar. 

4. Werk en privé in elkaar over laten lopen

Ook hier maken we ons allemaal weleens schuldig aan. Een appje tijdens werk, even door je Instagram scrollen, die ene vriendin met liefdesverdriet die je belt terwijl je op kantoor zit. Hoewel het soms onvermijdelijk is om zakelijke en privé berichten te scheiden, is het aan jou of je hier direct op reageert of niet. We weten allemaal hoe afleidend onze telefoon is, en dat we er stiekem allemaal nogal verslaafd aan zijn. Leg hem dus, indien niet noodzakelijk voor een spoedtelefoontje, uit het zicht wanneer je aan het werk bent. Laat je ook niet afleiden door je browser met Instagram en Whatsapp Web. Je wilt nu eerst je werk afronden, zodat je in je vrije tijd alle aandacht voor je familie, vrienden en relatie hebt. 

Beeld: Unsplash
Deel dit artikel
Back to top