Lifestyle

Deze dingen zorgen ervoor dat jij een stuk minder productief bent

Deze dingen zorgen ervoor dat jij een stuk minder productief bent

Vooral nu we massaal thuiswerken, in verband met het Coronavirus, is het lastig om onze productiviteit hoog te houden. Daar ben je niet de enige in. Het kan moeilijk zijn om jouw concentratie op peil te houden op sommige dagen. De ene dag zit je er volledig in en heb je het gevoel dat je de hele wereld aan kan, terwijl je de andere dag het gevoel hebt dat je niks hebt uitgevoerd.

Productiviteit is erg belangrijk; het geeft je een voldaan gevoel en zo maak jij sneller jouw werk af. Toch zijn er heel wat gewoonten die jij onbewust doet, waardoor jouw productiviteit afneemt. 

Belangrijke taken bewaren 

We kennen het gevoel allemaal: je kijkt al de hele dag op tegen die ene belangrijke taak. Deze is vaak ook nog eens het grootste van allemaal. Dit kan jij de hele dag in jouw achterhoofd houden en daardoor ben jij onbewust langzamer bezig met jouw andere taken. Alles om ervoor te zorgen dat die belangrijke taak nog even wacht. Dit zorgt er misschien wel voor dat jij een stuk later klaar bent met jouw werk dan normaal. Hoe moeilijk het ook is: doe al jouw belangrijke of grote taken eerst. Zo heb je deze al achter de rug.

Multitasken

Ook als je denkt dat je er ontzettend goed in bent, zorgt multitasken ervoor dat jouw productiviteit erg afneemt. Zodra jij allerlei dingen tegelijk doet, is jouw hoofd ook bij allemaal verschillende dingen. Hierdoor ben jij niet volledig gefocust op één ding en kun je vaak taken afraffelen. Multitasken zorgt er dus niet alleen voor dat jouw productiviteit daalt, maar ook dat jouw werk niet meer zo goed is als eerst. Focus je daarom altijd op één taak tegelijk.

Te lang bezig zijn

Zodra jij thuis werkt, is het makkelijk om aan één stuk door te werken. Je hebt immers alle tijd, je hebt geen reistijd en bent heerlijk thuis. Toch kun je dit beter niet doen. Wanneer jij heel wat uren achter elkaar achter jouw laptop zit, kan dit ervoor zorgen dat jij minder inspiratie hebt en minder fijn werkt. Het is belangrijk om tussendoor goed jouw pauzes in te lassen en frisse lucht te halen. Zo heb je weer een hoop energie om door te gaan.

Niet alles hoeft perfect

Misschien houd jij juist helemaal niet van multitasken en wil je ervoor zorgen dat elke taak die jij in handen neemt perfect is. Dit kan ontzettend veel energie uit jou zuigen. Niet alle dingen hoeven perfect te zijn, zolang jij zeker weet dat jij jouw best hebt gedaan en het er goed uitziet, is dat wat telt. Probeer daarom niet te lang te blijven hangen bij een bepaalde taak.

Strakke planning

Het is natuurlijk goed om van te voren een planning te maken, voor de rest van jouw dag. Dit zorgt ervoor dat je weet waar je aan toe bent en het geen chaos is in jouw hoofd. Toch kun je een planning soms wat te nauw nemen. Zodra iets niet helemaal gaat zoals jij had bedacht, is dat geen probleem. Jij hoeft je dus niet vast te klampen aan jouw to-do list. Door de dag heen kunnen er dingen gebeuren waardoor je gemakkelijk iets anders kunt doen op een tijdstip. Hier hoef jij je geen zorgen om te maken.

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top