Health

3 x signalen dat je niet op de juiste manier traint

3 x signalen dat je niet op de juiste manier traint

Wanneer je regelmatig sport, heb je de voordelen voor zowel je lichaam als geest inmiddels vast ondervonden. Een goede conditie, een sterk lichaam, lekker in je vel en dopamine voor gelukzalige gevoelens. Toch is natuurlijk niet iedereen die zich regelmatig in de gym begeeft een echte sportpro met alle kennis van dien. Tijdens een intensieve workout kunnen dan ook een hoop dingen misgaan. 

Bij de laatste fitnesstrends zien we vaak dat de focus op herstel na de workout ligt, bijvoorbeeld door middel van shakes, supplementen en drankjes die de mineralen aanvullen en het energieniveau op pijl houden. Maar ervoor zorgen dat jij je workout veilig en juist uitvoert is zo niet nóg een grotere prioriteit. Immers, voorkomen is beter dan genezen!

Of je nu aan fitness doet in de sportschool, deelneemt aan groepslessen of graag een thuisworkout doet, je moet ervoor zorgen dat jij je workout rustig opbouwt en niet over je eigen grenzen gaat.

Tekens die jou vertellen dat jij jezelf misschien iets te hard pusht? Met de volgende drie signalen probeert je lichaam jou iets duidelijk te maken. 

1. Je let niet goed op je houding

Soms wil je álles uit je workout halen en ga je zo snel en hard mogelijk! Nog een set, en dóór. Wat er dan nog wel eens bij in kan schieten, is het letten op de juiste houding. En da's jammer. Kwaliteit boven kwantiteit zou het doel moeten zijn, en niet andersom. Ben je aan het squatten en merk je dat je knieën naar binnen trekken, of doe je push-ups en zakken je heupen in, vind dan een houding waarin je de workout pijnvrij en met de juiste lichaamshouding kunt voorzetten. Kies bijvoorbeeld voor een alternatief zoals push-ups vanaf je knieën en squats op lichaamsgewicht óf met lage gewichten. 

2. Je stemt intensiviteit en uithouding niet op elkaar af

Soms zit er een fijne lijn tussen een workout die je uitdaagt en één die je over je eigen grens heen pusht. Want nee, dat laatste is dus níet de bedoeling. Wanneer het om krachttraining gaat, moeten de laatste twee tot drie herhalingen aanvoelen als een echte uitdaging. Maar wanneer je moeite hebt je oefening na slechts een aantal herhalingen voort te zetten, dan gebruik je waarschijnlijk een te zwaar gewicht. Kies in dat geval voor een lichter gewicht of ga voor drop-sets (zwaar starten en met lichtere gewichten eindigen).

Zorg er bij krachttraining dus altijd voor dat je het gewicht afstemt op het aantal herhalingen, en andersom. Werk je met lichtere gewichten? Dan kun je waarschijnlijk meer herhalingen doen. Kies je voor zwaardere gewichten? Dan zijn het aantal herhalingen tijdens je oefening als vanzelfsprekend ook minder. 

3. Je hebt pijn

Dat je af en toe spierpijn hebt na een flinke training is één ding. Maar wanneer een bepaalde beweging of oefening écht pijn veroorzaakt, kun je de oefening beter niet voortzetten om letsel te voorkomen. Probeer daarom goed naar je lichaam te luisteren tijdens het trainen, pijn is een echte no-go. Probeer zware workouts ook af te wisselen met minder intensieve workouts en rustdagen. Yoga en stretchen zijn goede herstelactiviteiten om een full body workout mee af te wisselen. 

In dit artikel lees je alles over de laatste gezondheids- én wellnesstrends van 2019. 

Beeld: Unsplash
Deel dit artikel
Back to top