Beauty

Te veel beauty producten? Dit is wanneer je jouw make-up de deur uit zou moeten doen

Te veel beauty producten? Dit is wanneer je jouw make-up de deur uit zou moeten doen

Het is verleidelijk om over de jaren heen een flinke make-upcollectie te verzamelen. Dat ene mooie nagellakje wat je per se moest hebben, een lipstick die je cadeau hebt gekregen maar toch niet helemaal je ding was. Maar wat nou als je zoveel hebt dat je door de bomen het bos niet meer ziet?

Dan is het tijd om de bende uit te mesten en op te ruimen. Het kan moeilijk zijn om afstand te doen van alle pareltjes die je verzameld hebt maar wij helpen je graag een handje daarbij. Volg de volgende stappen en het komt helemaal goed!

1. Sorteer alles op type make-up
Dus foundation bij foundation en mascara's bij mascara's en dat allemaal naast elkaar. Zo zie je in één blik wat je daadwerkelijk allemaal hebt en het selecteren makkelijk gaat. 

2. Controleer de houdbaarheid
Het heeft geen zin om producten te bewaren die toch over de datum zijn. Veel dingen kunnen wel wat maandjes mee gaan maar toch kan het geen kwaad om het zo nu en dan even te checken. Dit zijn de dingen waar je op moet letten.
- Op sommige producten staat letterlijk een houdbaarheidsdatum. Is deze overschreden? Dan moet je het product gewoon weggooien, hoe erg je er ook aan gehecht bent. Je hebt immers niks aan een zonnebrandcreme waarvan de SPF niet meer functioneert.
- Op veel producten staat op het label een potje met daarbij een cijfer en een letter. 6M betekent bijvoorbeeld dat het product na openen 6 maanden goed blijft. Geen idee meer wanneer je het product aangebroken hebt? Bedenk dan waar je was toen je het voor het eerst gebruikte of wanneer je het kocht.
- Tot slot kun je natuurlijk ook gewoon aan een product ruiken. Ruikt het zurig of muffig, dan is het tijd om het weg te gooien. Let vooral op bij mascara's want deze zijn maar kort houdbaar (vaak maar 3 maanden) en daarna is het risico op oogontstekingen aanzienlijk.

3. Testen!
Bekijk ieder product nauwkeurig of het wel echt is wat je wilt. Probeer concealers uit op je huid om te zien of ze goed passen. Houd zachte removers bij de hand zodat je niet een levende testpop bent aan het einde van de rit met rode vlekken.

4. Sorteer per categorie
- Houden: spreekt voor zich.
- Misschien houden: bekijk dit stapeltje na een uur opnieuw.
- Weggeven: producten die nog goed zijn voor een ander maar niet bij jou passen of die je toch niet wilt hebben.
- Weggooien: dingen die zo goed als op zijn, er vies uitzien of gewoonweg over datum zijn. 

5. De 20/20 regel
Deze is perfect om de 'misschien houden' stapel onder de loep te nemen. Kun je hetzelfde product binnen 20 minuten in huis hebben voor minder dan 20 euro? Doe het dan gewoon weg: het is de ruimte die het inneemt niet waard.

6. Doe het samen met iemand
Misschien ben je niet zo streng als je zou moeten zijn tegen jezelf bij het uitpluizen van je make-upcollectie. Hulp kan daarom geen kwaad! 

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top