Interior

10 interieurfouten waardoor jouw huis er goedkoop uitziet

10 interieurfouten waardoor jouw huis er goedkoop uitziet

Een mooi ingericht huis vinden we minstens net zo belangrijk als een kledingkast vol items waar we intens blij mee zijn. Helaas komt een prachtig interieur vaak met een flink prijskaartje en is elke beslissing dus belangrijk die je neemt. Je wilt immers niet dat jouw stulpje ondanks alle zuurverdiende centjes die je erin hebt gestopt, er goedkoop uitziet.

Maar wat zijn nou de don'ts als het aankomt op inrichten? En hoe moet je het wél doen? Wij verzamelden 10 inrichtingsfouten waarmee je instantly je huis er een stuk goedkoper uit laat zien en delen hoe je het kunt voorkomen.

1. Kunst die in massaproductie wordt gemaakt
We hebben niks tegen IKEA maar iedereen herkent de kunstwerken die daar vandaan komen. Ga liever voor dingen aan de muur die wat duurder zijn of van merken of winkels komen die niet iedereen kent. Een andere optie is het gebruik maken van een echt mooie lijst om de budget kunstwerken aan de muur te upgraden.

2. Slecht passende meubels
Een mega bank in combinatie met een mini tafeltje laat het geheel toch een beetje apart uitzien. Houd dus rekening met de proporties van de meubels die al in huis staan, voordat je een nieuw item aanschaft. Daarnaast moet je natuurlijk ook denken aan de totale grootte van de ruimte zodat iets niet heel pompeus of juist te klein is voor de kamer.

3. Verkeerd opgehangen gordijnen
Dit is één van de meest gemaakte fouten bij het inrichten van een woning. Door het verkeerd positioneren van de roede of rails, kun je een raam onnodig klein laten lijken. Plaats de roede niet net boven het raam maar 15 centimeter daarboven en laat een rails of roede doorlopen tot zeker 16 centimeter buiten het raam. Hallo licht en ruimte!

4. Goedkope verlichting
Lampen moet je zien als de sieraden van jouw interieur. Je hoeft er heus niet veel aan uit te geven, maar zorg ervoor dat het klopt. Eén lamp aan het plafond is niet genoeg om een sfeer neer te zetten. Zorg ook voor een staande lamp, een wandlamp en een tafellamp om verschillende ambiances te kunnen creëren. Dimbare lampen zijn ook een must. En dan hebben we het nog niet eens over het design gehad van een lamp. Probeer leuke lampen te scoren in wat kleinere winkels, ga op zoek naar tweedehands opties én spaar eens voor de designerlamp van je dromen. 


5. Bank die gemaakt is van te opgebolde kussens
Misschien zegt dit je niet meteen wat maar denk maar eens aan de sofa die bij je opa en oma in huis stond. De kans is groot dat deze bestond uit te volgestopte kussens met als resultaat een fluffy maar gedateerde bank. Kies liever voor een strak model gemaakt van een goede stof. Wat ons betreft is een mooie bank echt iets waar je in mag investeren: dat is zo de moeite waard!

6. Te kleine vloerkleden
Een vloerkleed zou alle meubels die eraan grenzen moeten 'aanraken' anders lijkt het erop alsof je geen geld had om een grotere én beter passend exemplaar kon kopen. Heb je een te klein kleed waar je enorm aan gehecht bent? Plaats er een groter kleed onder. 

7. Update je badkameraccessoires
De accessoires waarmee jij je huis krijgt, zijn vrijwel altijd heel basic en gaan vaak al heel wat jaartjes mee.  Tegenwoordig zijn er zoveel leuke varianten te verkrijgen dat het bijna zonde is als je er niks mee doet. Ook kan het vanuit hygiene oogpunt wel handig zijn om deze dingen eens te upgraden. 

8. Te veel prullaria
Te veel van iets is nooit goed. Ook als het op spullen aankomt kan het een negatief effect hebben in de vorm van een goedkope uitstraling, zelfs als de items an sich niet cheap zijn. Haal alle accessoires eens weg uit de ruimte en probeer met een frisse blik te kijken naar de juiste plekken om dingen neer te zetten. Groepeer dingen die leuk bij elkaar staan en doe dit in oneven nummers. Zorg ervoor dat het interessant is om naar te kijken door verschillende structuren, materialen en kleuren te combineren. 

9. Deurknoppen en dergelijke laten zoals het is
Dé manier om een ruimte interessant en leuk te maken, is door de knoppen van deuren en lades te vervangen. Het maakt dat IKEA kastje net even wat origineler en chiquer. Vergeet ook vooral de 'gewone' deuren in huis niet. 

10. Gebruik in je kledingkast alleen dezelfde hangers
De plastic exemplaren die je mee hebt gekregen uit de kledingwinkel of de stomerij mogen linea recta te prullenbak in. Ga voor houten of metalen hangers van hetzelfde soort. Dit is niet alleen bevorderlijk voor de hoeveelheid hangruimte in de kast, het staat ook een stuk netter. 

Beeld: Unsplash
Deel dit artikel
Back to top