Beauty

8 tips om je mooi en goed te voelen in de herfst

8 tips om je mooi en goed te voelen in de herfst

We kunnen het niet mooier maken dan het is: de overgang van zomer naar herfst is zwaar. Het valt ons elk jaar weer vies tegen. Van het terras naar de bank, van energiek naar moe en van onder de mensen naar me-time. De focus gaat letterlijk en figuurlijk van buiten naar binnen en dat is altijd even wennen! Wij geven je tips over hoe je dit seizoen het mooist en fijnst doorheen komt.

De lucht wordt scherper in de herfst en ook de toenemende wind vraagt om extra bescherming en verzorging van de huid. Je zult merken dat je kokoswater craving afneemt en plaats maakt voor warme thee. Hetzelfde geldt voor eten: je verlangt ineens naar warme maaltijden zoals havermout, soepjes en curry's. Energetisch gezien en volgens de Ayurvedische leer domineert het lucht element Vata tijdens de herfst. Om deze reden is het extra belangrijk om te aarden. Warme gerechten helpen daarbij, maar ook meer in het lichaam en minder in het hoofd zitten en een goede selfcare routine. Wanneer je uit balans bent, voel je je sneller gestrest en angstig, iets wat in deze tijd van het jaar extra getriggerd kan worden door de afnemende activiteiten... 

1. Seizoensgroenten

Eigenlijk is dit iets wat je altijd kunt toepassen. Eet vooral groente en fruit uit het seizoen. Zo pas je je aan aan het ritme van de natuur, wat ook beter is voor jouw lichaam. In de herfst zijn dat onder andere spruitjes, raap, pompoen, bloemkool en paddenstoelen.

2. Warme maaltijden

We zeiden het net al, in de herfst verlang je naar warme, aardende maaltijden voor jouw balans. Zorg ervoor dat je je boodschappen hierop afstemt en probeer wat nieuwe recepten zoals een kruidige pompoensoep, een zoete aardappel en linzen curry of een heerlijke groenteschotel. 

3. goede Granen

In de herfst kun je constipatie ervaren of last krijgen van je darmen. Dit gebeurt voornamelijk wanneer je uit balans bent. Zorg ervoor dat je veel vezelig voedsel en goede granen eet! Vervang aardappelen, pasta en witte rijst voor quinoa, bruine rijst en amarant. Deze granen zijn glutenvrij en worden beter verteerd, maar zorgen ook voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Eet daarnaast aandachtig en langzaam, en zorg ervoor dat je altijd goed kauwt.

4. Kruidenthee

Kom tot rust met een kruidenthee in plaats van jouw usual groene thee. Probeer verschillende kruidentheeën. Geniet van citroenmelisse, kamille, valeriaanwortel, ashwagandha of heilige basilicum/tulsi-thee.

5. Exfoliëren

Maak een DIY scrub voor de huid met kokosolie en suiker. Je huid heeft in de zomer waarschijnlijk de nodige zon, zee (zout water) en chloor gehad en verdient een beetje TLC. Scrubben, verzorgen en beschermen! 

 

6. Natuurlijke verzorging

Over verzorging gesproken... wees kritisch bij het uitkiezen van je huidverzorging. In dit seizoen wil je geen producten die jouw huid strippen van jouw natuurlijke oliën. Kies daarom voor natuurlijke en milde reinigingsmiddelen met etherische oliën in plaats van irriterende kunstmatige geurstoffen. 

7. Bescherm je lippen

Droge lippen, oh-zo vervelend en pijnlijk. Kies ook hier voor natuurlijke verzorging zoals shea butter, olijfolie, kokosolie en vitamine E. Vermijd lippenbalsems die synthetische ingrediënten op basis van petroleum bevatten. 

8. Down time

Geef prioriteit aan down time. Na de zomer waarin je veel vrije tijd hebt gehad, kun je extra stress ervaren nu alles weer opstart. Neem je tijd voor cultiverende, aardende activiteiten zoals meditatie, massages, lezen of wat het ook is dat jou een ontspannen gevoel geeft. 

 

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top