Gezichtsverzorging

Doffe huid? Je bent er zo vanaf met een exfoliant!

Doffe huid? Je bent er zo vanaf met een exfoliant!

Een mooie, gezonde huid heeft van zichzelf een natuurlijke glans, ook zonder foundation, poeder of blush, maar wat nu als je huid er helemaal niet zo mooi en glanzend uitziet? Dan is het verstandig om een nieuwe stap aan jouw gezichtsverzorgingsroutine toe te voegen : een exfoliant! Een exfoliant zorgt ervoor dat de veroorzakers van een doffe huid, de dode huidcellen die op de huid blijven liggen, verwijderd worden. Nu denk je misschien, „oh, een scrub, die gebruikt ik toch allang?” maar dat is niet het product dat ik bedoel. De exfoliant die ik bedoel is een (meestal) transparante vloeistof op basis van AHA of BHA die de dode huidcellen op een milde wijze van de huid losweekt.

Zo'n mooie stralende huid als Doutzen willen we allemaal wel, ook zij exfolieert haar huid regelmatig!

 

AHA, BHA….wat is dat nu weer?

AHA staat voor Alfa Hydroxy Acid en BHA voor Beta Hydroxy Acid, het zijn beide zuren afkomstig van natuurlijke producten zoals rietsuiker, melk, wilg of fruit. Natuurlijke middelen die, mits ze op de juiste manier gebruikt worden, echt voor een enorme verbetering van de huid kunnen zorgen. Niet alleen zorgt een exfoliant voor een stralende huid, de huidtextuur zal ook worden verbeterd en de huidconditie krijgt een boost. Een exfoliant op basis van AHA is geschikt voor de droge (ouder wordende) huid omdat deze oplosbaar is in water, een exfoliant op basis van BHA is juist weer meer geschikt voor een vettere huid en een huid die last heeft van rosacea.

Een exfoliant is dus zeker een aanrader en ik ben zelf dan ook een groot fan, ik gebruik er wekelijks enkele malen eentje tijdens mijn huidverzorgingsroutine en onderga zelfs ondersteunende exfoliërende peelings bij de huidtherapeut. Maar je kunt een exfoliant ook prima thuis gebruiken, al is de concentratie AHA of BHA in producten voor thuisgebruik wel lager dan bij een huidtherapeut. Ik heb mijn huid echt wel zien verbeteren het laatste jaar, mijn huidstructuur is fijner geworden en straalt veel meer. Ook heeft een exfoliant een gunstige werking op de andere huidverzorgingsproducten die ik gebruik, ze hebben meer effect!

 

bij een professional wordt gewerkt met hogere concentraties AHA's en BHA's

 

Hoe gebruik  een exfoliant?

Een exfoliant gebruik je in de avond. Het is vrijwel altijd een vloeibaar product met een lichte geltextuur en kan ietwat plakkerig aanvoelen direct na het aanbrengen, dat is overdag niet zo prettig. Je gebruikt de exfoliant direct nadat je de huid goed hebt gereinigd en je klaar bent om naar bed te gaan. Om de exfoliant zijn werk goed te laten doen is het belangrijk om deze de hele nacht te laten zitten en geen andere producten zoals serum of nachtcreme te gebruiken, een oogcreme kun je wel aanbrengen. Persoonlijk zou ik aanraden om het gebruik op te bouwen, gebruik in het begin niet vaker dan twee keer per week een exfoliant en voer dat eventueel wat op, dagelijks gebruiken kan wel, maar hoeft niet. 's Ochtends verwijder je de lotion weer meer een plens water (eventueel met reiniger) of met een wattenschijfje met toner, meer is niet nodig. Daarna kun je beginnen met jouw normale gezichtsverzorgingsroutine.

Heb je een heel gevoelige huid? Test dan eerst uit of de exfoliant niet irriteert of prikt op de huid, al is een lichte tinteling normaal, bij puistjes of kleine wondjes kan een exfoliant licht prikken. Voel je meer dan een lichte tinteling? Haal de exfoliant dan weer van de huid af en bouw het gebruik op door het telkens wat langer te laten zitten.

 

Glycolzuur wordt gemaakt van suikerriet

 

Extra belangrijk : bescherm tegen de zon!

Een huid die geëxfolieerd is, is wel wat gevoeliger voor de zon, en daarom is het extra belangrijk om de huid goed te beschermen overdag. Dat is ook de reden waarom je een exfoliant beter niet overdag kunt gebruiken, zeker niet op dagen dat je veel buiten bent. Draag dus altijd (!!) een dagcreme met SPF of breng een apart product aan met een beschermende factor. Trouwens, als je een mooie, jonge huid wilt houden, dan is het eigenlijk altijd verstandig om een SPF te gebruiken, ook in onze Hollandse winters.

Haal hem dus zeker in huis, de exfoliant en jij hebt over een paar weken ook een prachtige stralende huid! 

Deel dit artikel
Back to top