Gezichtsverzorging

Botox tegen tandenknarsen? Alles wat je erover wil weten!

Botox tegen tandenknarsen? Alles wat je erover wil weten!

Veel mensen gebruiken botox om een rimpeltje hier en daar weg te werken. Maar botox wordt ook gebruik voor ‘medische’ doeleinden. Zo gebruiken mensen het tegen overmatig zweten, tegen migraine en ook tegen tandenknarsen. Tandenknarsen doe je in je slaap en je hebt zelf meestal niet in de gaten dat je dit doet. Het vervelende is alleen dat het absoluut niet goed is voor je tanden en andere vervelende klachten met zich meebrengt. Daar komt botox als redder in nood.

Hoe ontstaat tandenknarsen?

Tandenknarsen is niet alleen vervelend voor jezelf, maar ook voor degene die naast jou slaapt. Het is namelijk niet heel fijn om naar te luisteren. Tijdens het tandenknarsen schuiven je tanden ruw en hard over elkaar heen, waardoor het een ‘knarsend’ geluid maakt. Tandenknarsen heeft verschillende oorzaken. Denk aan erfelijkheid, slaapstoornissen, een ziekte in het zenuwstelsel, maar ook alcohol, roken en drugs spelen hierin een rol. Wanneer het tandenknarsen langdurig aanhoudt, heb je een hyperactieve kaakspier.

Klachten bij tandenknarsen

Tandenknarsen lijkt onschuldig, maar sommigen ervaren ook klachten van het tandenknarsen. Denk aan klachten als hoofdpijn, gevoelige tanden, afbrokkelen van tanden en ook slapeloosheid. En ook voor je bedpartner is het niet het fijnste geluid om naar te luisteren. Als je last hebt van dit soort klachten, is het een optie om te kiezen voor botox tegen het tandenknarsen.

Botox tegen tandenknarsen

Botox is misschien niet het eerste waar je aan denkt om van het tandenknarsen af te komen. In eerste instantie neem je misschien een bitje tegen het tandenknarsen. Maar dat zit niet bepaald lekker en het is ook niet heel charmant. Bij het behandelen van tandenknarsen, wordt er botox in je kaakspier gespoten, waardoor de zenuwen hier tijdelijk stil liggen. Je kaakspier ontspant hierdoor en het tandenknarsen vermindert. In de meeste gevallen zorgt het er zelfs voor dat het tandenknarsen helemaal stopt.

Lees ook: Botox wenkbrauw lifts zijn een ding: dit moet je erover weten

De risico’s

Nu vraag je je misschien af wat de risico’s zijn van botox in je kaakspier laten spuiten. Er zijn een paar mogelijke bijwerkingen. Je huid kleurt misschien wat rood, zwelt een beetje op of voelt wat stijf. Deze bijwerkingen verdwijnen binnen een paar uur. Het gebruik van botox en zo ook in je kaakspier, brengt over het algemeen geen complicaties of gevaren met zich mee. Het is wel heel erg belangrijk dat je de behandeling uit laat voeren door een ervaren arts die weet wat die doet. Doe dus altijd eerst goed onderzoek voordat je je laat behandelen.

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top