Beauty

Dit is hoe mensen in het verleden acne behandelde (en sommige methodes zijn crazy!)

Als je het nu al moeilijk vindt om die vervelende puistjes van je gezicht af te krijgen, moet je eens bedenken hoe mensen daar vroeger mee omgingen. Acne bestaat al honderden jaren voor Christus, en in die tijd hadden ze de middeltjes die wij tegenwoordig hebben natuurlijk niet. 

Acne is dus niets nieuws onder de zon, maar daardoor niet minder vervelend. Gelukkig zijn de trucjes en medicijnen die we er tegenwoordig voor kunnen gebruiken tegenwoordig wel beschikbaar. We hebben even een duik in de tijd genomen en ontdekte allemaal bijzondere acne treatments die we in deze tijd helemaal niet meer kennen. Gelukkig maar, in sommige gevallen, want enkele methodes zijn echt crazy! We zijn nu toch wel blij dat er inmiddels andere oplossingen voor zijn.

Zwavel
Laten we beginnen met de oude Egyptenaren, een van de eerste meer ontwikkelde volken. Er is bewijs uit die tijd dat acne toen al een ding was, dit is namelijk gevonden in hiërogliefen. Zelfs de farao’s hadden last van puistjes! In die tijd zou je acne krijgen na het vertellen van leugens of door de Goden ontevreden te maken. Het wrijven van bepaalde oliën of zwavel zou hiervoor een oplossing zijn. Op de dag van vandaag wordt er nog zeep verkocht met zwavel erin tegen pukkels. 

Urine
Ja, echt. Urine zou niet alleen gebruikt zijn tegen het behandelen van acne, maar ook als everyday cleanser. Het verhaal ging dat wanneer je je gezicht vanaf jonge leeftijd al in zou smeren met urine, je de rest van je leven een zuivere, jonge huid zou houden, omdat urine het tegengif zou moeten bevatten die helend voor onze huid werken. Wij slaan deze persoonlijk liever over.

Vallende sterren
De oude Grieken hadden zowel slimme als iets minder slimme theorieën tegen acne. Een masker van honing bedachten zij bijvoorbeeld, en tegenwoordig wordt dit nog steeds gebruikt. Een andere overtuiging was dat acne verholpen kon worden door je gezicht schoon te maken met een doek terwijl je naar een vallende ster keek. Yeah, right. Als het echt zo simpel was.

Andere methodes waren het bedekken van je puistjes met fluwelen vormen als sterren of manen, de ontlasting van nachtegalen of zure melk. Wij blijven ons liever gewoon houden aan de maskertjes en antibiotica…

Beeld: iStock

Deel dit artikel
Back to top