Fashion

Make-uptips voor de feestdagen van visagist Mart Reker

Visagist Mart Reker zit al bijna tien jaar in het vak. Zo werkte hij met wereldberoemde fotografen zoals; Erwin Olaf, Gavin O’Neill en Frank Wartenberg. Hij verzorgt de make-up voor topmodellen en vele bekende Nederlanders waaronder Doutzen Kroes, Kim Feenstra, Viktoria Koblenko en Berget Lewis maar ook internationale sterren zoals Kelis. Mart kan grote namen als L'Oreal, Otazu, Nivea en Nike tot zijn cliënten rekenen. Naast dat hij make-up artist is, heeft hij een zaak opgericht waar je terecht kunt voor kleine cosmetische ingrepen en beauty behandelingen, The Clinic in Amsterdam. In The Clinic is Mart Reker ook de specialist die permanente make-up verzorgt. 
 
Speciaal voor de lezeressen van Fashionscene deelt Mart Reker zijn expertise. Omdat wij ontzettend onder de indruk zijn van de make-up wonderen die Mart Reker verricht besloten wij hem wat vragen te stellen. Wij vroegen hem naar de make-up trends voor de feestdagen en bijbehorende tips & trics.
 
 
Hoe lang ben jij al make-up artist en hoe ben jij dit vak ingerold? 
Vanaf mijn 18e werk ik eigenlijk al met make-up. Tijdens mijn studie bouwkunde werkte ik in clubs als Drag Queen waar ik heftige make-up gebruikte. Een jaar later ging ik al voor een cosmeticamerk werken. Na mijn studie heb ik eerst nog een aantal normale jobs gehad maar vond dit niet passen bij mij en vond dat erg saai. In 2004 heb ik de make-up opleiding van House of Orange en de opleiding van De Hairschool gevolgd waarna ik in 2005 full-time ben gaan werken als Hair- en Make-up Artist.
 
De feestdagen komen eraan, wat zijn nu de trends, wat betreft 'Holiday' make-up?
De trends voor dit najaar zijn eigenlijk vrij basic, natuurlijke make-up en weinig kleur. Het accent wordt veel op de ogen gelegd, je ziet veel eye-liners en krachtige wenkbrauwen. Tijdens de fashion weeks zag je onder andere bij Gucci ook veel false lashes. Voor de feestdagen mag je wel wat meer uitpakken. Maak je make-up wat spannender met glamour en glans.

Twee modellen op de catwalk voor Gucci Fall 2014. Een natuurlijke make-up met het accent op de wenkbrauwen en ogen. Foto's; Getty Images 
 
Zorg ervoor dat je basis make-up egaal dekkend is en geef met een subtiele bronzer wat accent aan je jukbenen. Het bovenste gedeelte van je jukbenen kun je een parelmoerglans geven als highlighter. Houdt je lippen vrij neutraal.
Gebruik voor je ogen naturelle kleuren. Gebruik vooral op je bewegend ooglid een mooie oogschaduw waar parelmoerglans in verwerkt is. Maak het af met een dikke laag mascara, een strakke eyeliner en eventueel een vals wimpertje. Gebruik om je wenkbrauwen te accentueren een wenkbrauwpoeder of een potlood. Met oud en nieuw zou je zelfs een glitter accent kunnen maken bij de binnenste ooghoeken.
 
Heb jij tips om de perfecte eyeliner aan te brengen?
Begin NOOIT meteen in de ooghoek. Er zit nog teveel product op het kwastje waardoor de lijn al snel te dik wordt. Til je bovenste ooglid of wenkbrauw een beetje omhoog zodat je dicht bij je wimperaanzet kunt werken. Trek vanaf het midden van je oog een lijn naar de buitenkant van je oog. Trek dan vanaf je ooghoek een lijntje naar het midden van je ooglid waar je gestart bent. Deze punten verbind je met elkaar. Laat de eyeliner goed drogen. Als je beide ogen gedaan hebt kun je de symmetrie op gaan bouwen door goed te kijken, ieder oog is verschillend.
 

Hair & Make-up door Mart Reker, fotografie door Hans de Vries
 
Kun jij iets vertellen over het aanbrengen van valse wimpers? Do's en Dont’s;
Zelf wimpers aanbrengen is best een lastig klusje. Wat belangrijk is is dat de breedte van de valse wimper op maat is geknipt, zodat het overeenkomt met je eigen oogvorm. Het ziet er vreemd uit als er een stuk uitsteekt. Wacht minimaal 30 seconden na het aanbrengen van de lijm op de wimper voordat je gaat plakken. Til je ooglid een beetje op zodat je de valse wimper dichter bij de aanzet van je eigen wimpers kunt plakken. Hou de achterkant van een dunne penseel of een botte pincet in de buurt om de valse wimper aan te kunnen drukken. Oefening baart kunst dus ik zou het zeker een paar keer uitproberen met een goedkopere wimper van bijvoorbeeld H&M voordat je aan de slag gaat. Je kunt dit beter niet op het moment supreme voor de eerste keer doen.
 
Hoe voorkom je dat glitters overal terecht komen?
Verdwaalde glitters kun je niet helemaal tegengaan. Door wrijving of het per ongeluk aanraken ervan zullen er altijd een paar verdwalen. Gebruik in ieder geval een goede basis waardoor glitters goed blijven zitten. 2-Way Gel van Make-up Studio is hier heel geschikt voor. Een beetje lipgloss of vaseline zou je ook kunnen gebruiken, maar gebruik hier weinig van. Tip; Maak de tip van een wattenstaafje een beetje nat en dip die in de glitters. Klop het een beetje af en breng daarna de glitters aan op de gel (of op de vaseline of lipgloss).
 
Mocht je nou niet zo een fan zijn van een zware make-up. Wat kun je doen om toch feestelijk voor de dag te komen?
Werk met neutrale kleurtjes en glansjes en een goede laag mascara, dat zal al veel voor je doen.

Foto hierboven; Hair & Make-up, Mart Reker en fotografie door Björn Giesbers
 
Wie vindt jij er altijd beeldschoon uitzien?
Absoluut Doutzen Kroes. Ik moest haar opmaken voor een campagne, het viel me op dat zij er zonder make-up al beeldig uitzag. Ik had weinig nodig. Een beetje concealer, lichte foundation, wat glans en accenten hier en daar en klaar was ze. Veel meiden verschuilen zich achter dikke lagen make-up, dat komt vaak voort uit onzekerheid. Onder die dikke lagen zitten vaak mooie, frisse huidjes verscholen. Mijn motto is vaak; met minder bereik je meer. 
 
Hier is Mart aan het werk met het Nederlandse topmodel Doutzen Kroes..
 
Hoe ga jij de feestdagen vieren?
Afgelopen jaar was ik erg druk met THE CLINIC. Na al dat harde werken ga ik eindelijk weer eens op vakantie. Ik ga heerlijk drie weken naar Kaapstad. In het verleden heb ik vele wintervakanties overgeslagen om in Kaapstad te werken voor diverse producties, catalogi, campagnes en fashionshoots. Ik heb aan deze werk-trips veel vrienden over gehouden. Heerlijk om nu gewoon te genieten van de rust, mijn vrienden op te zoeken en vakantie te vieren. Even opladen voor wat 2015 allemaal gaat bieden, ik heb namenlijk veel plannen…. to be continued ;-)
 
Ben je benieuwd naar het werk van Mart Reker, bekijk dan hier zijn portfolio of breng een bezoekje aan The Clinic.
 
 
Hier is Mart met onze eigen Tess Duinker. Wat ziet ze er beeldig uit! 
 
Deel dit artikel
Back to top