Beauty

Trend: Nooit meer shampoo gebruiken

Er zijn niet veel dingen zo fijn als met viezig haar de douche instappen en schoon en fris naar buiten komen. Dit is voor iedereen één van de beste delen van een beauty routine. Of misschien toch niet. We lezen namelijk steeds meer over vrouwen die al een paar maanden, of zelfs jaren, hun haar niet meer met shampoo wassen. Het fenomeen heet de No-Poo. Wij leggen je uit wat dit inhoudt en waarom het zo populair is. 
 
 
Waarom?
De grote vraag is natuurlijk waarom? We zijn al jaren op zoek naar die ene shampoo die perfect werkt voor ons haar en waardoor wij het gevoel hebben dat we in een L'Oreal reclame thuishoren. Maar misschien is dat het antwoord wel; we hebben het haar wat we willen niet, omdat shampoos boordevol sulfaten, bleekmiddelen en harde chemicaliën zitten. Zelfs natuurlijke shampoos blijken niet zo goed voor ons haar te zijn, omdat onze hoofdhuid afhankelijk wordt van het product. Daardoor maakt het hoofd zichzelf niet meer schoon. Dat is wel logisch, want hoe vaker we ons haar wassen, hoe vaker we het ook móeten wassen. Vrouwen die hun haar niet meer met shampoo wassen, zeggen dat hun haar minder snel in de klit raakt, minder pluizig en minder vettig is én dat het haar zachter en glanzender is.
 
Hoe?
Als je al blij bent dat je drie dagen doorkomt zonder je haar te wassen en zweert bij je droogshampoo, vraag je je nu waarschijnlijk af hoe het mogelijk is om ook op dag vier je haar niet te wassen. En uiteindelijk misschien wel 4 maanden je haar niet te wassen.

Dit komt omdat je een drempel over moet. Haar dat vaak wordt gewassen gaat oliën overproduceren. Als je hiermee stopt dan houdt dit ook op en zal het haar zichzelf weer balanceren. Maar dit kost tijd. Als je erg dik haar hebt duurt het niet zo lang, - zo'n twee weken - bij fijn, dun haar duurt dit iets langer, gemiddeld vier tot vijf weken. Als je deze overgang graag wilt maken kun je als eerste proberen je wasdagen te rekken. Begin bijvoorbeeld met om de vier dagen en dan om de vijf dagen je haar te wassen. Verminder het daarna nog meer. Maar wat daarna? Je hebt een aantal opties om No-Poo te leven:
 
De opties:
 
-Cold Turkey
Één optie als je geen shampoo meer gebruikt is om gewoon geen producten meer in je haar te doen. Was het haar om de paar dagen met water. Dit is iets waar je naar toe kan werken en de resultaten blijken het absoluut waard te zijn.
 
-Bakpoeder and Azijn
Dit is de optie waar veel vrouwen met een no-poo lifestyle voor kiezen. Ze wassen hun haar met bakpoeder of appelazijn. Bakpoeder is een subtiele cleanser die dode huidcellen en onzuiverheden verwijderd zonder chemische ingrediënten. Appelazijn zuivert de hoofdhuid en verzacht het haar. Bij beide is het het beste om 1 of 2 eetlepels met 1 kopje water te mixen. Ook kun je het bakpoeder cocktailtje alleen bij de aanzet aanbrengen en het appel azijn door de lengtes gebruiken. Deze optie kun je ook gebruiken om uiteindelijk bij alleen water uit te komen. 
 
-Cleansing Creams
De laatste optie: vervang je shampoo door een cleansing cream. En nee ,"cleansing cream" is niet gewoon een label wat door bedrijven op een shampoo fles is geplakt om het beter te verkopen. Het is een reinigende crème zonder schuim of andere shampoo-kenmerken. Als je het voor de eerste keer gebruikt is de kans groot dat je er veel te veel van gebruikt. Je hebt dezelfde hoeveelheid nodig als bij een shampoo, soms zelfs minder. De cleanser reinigt het haar op een milde manier.
 
 
We beseffen ons dat je niet ineens staat te springen van enthousiasme, en zelf twijfelen we ook echt of we dit kunnen, maar proberen kan altijd.. Toch? 
 
 
 
Deel dit artikel
Back to top