Inmiddels zijn we al lang en breed in de tweede maand van 2025, waardoor die ambitieuze nieuwjaarsvoornemens misschien al in de prullenbak zijn beland. Geen zorgen, je bent echt niet de enige. Gelukkig betekent een valse start niet dat je je doelen helemaal moet opgeven. Daarom de vraag: hoe pak je je healthy habits weer op en stel je realistische doelen?
Lees ook: 5x tips om je goede sport voornemens vol te houden
New year, new me: dat is vaak het motto waarmee we beginnen aan goede voornemens. Toch gebeurt het vaak dat veel klassieke voornemens, zoals het minderen met alcohol, gezond eten en vaker sporten, na een tijdje op de achtergrond verdwijnen. Ons brein kiest namelijk automatische voor de makkelijkste weg met de minste weerstand. Doorgaan met oud gedrag is nou eenmaal veel makkelijker dan een nieuwe gewoonte aanleren.
Voordat je start aan het inbouwen van een gezonde gewoonte, is het belangrijk om te begrijpen waarom de vorige pogingen zijn mislukt. Was het doel te ambitieus? Ontbrak er een concreet plan? Gaf je het op nadat je één keer een ‘terugval’ had? Kijk eens terug op de afgelopen periode en schrijf op wat de grootste valkuilen waren. Dan weet je ook waar je de volgende keer extra op moet letten.
Veel mensen formuleren hun goede voornemens veel te vaag of groot. Maar juist als je je doelen concreet maakt, zijn er minder excuses om ze niet te halen. Deel het daarom op in kleine stappen en ga bij jezelf na wat je nou écht wil bereiken.
Formuleer ook positieve doelen. Dus in plaats van ‘minder schermtijd’ schrijf je op ‘ik wil maximaal één uur per dag op sociale media om zo meer in het moment te leven.’ Maak je doelen vervolgens zichtbaar door er vaker naar te kijken of ze visueel te maken met een vision board.
Naast dat je je doelen hebt opgeschreven, is het ook belangrijk om te kijken naar welke stappen je moet ondernemen om ze te behalen. Gebruik bijvoorbeeld je telefoon na 20.00 ’s avonds niet meer, stel apps in die na een bepaalde tijd je scherm versleutelen of leg je telefoon niet meer naast je bed. Door je acties concreet te maken, weet je waar je aan toe bent. Heel belangrijk, aangezien de meeste handelingen onbewust gebeuren.
Ook helpt het om anderen te informeren over je goede voornemens. Zo kunnen zij je aan je voornemen herinneren. Bovendien verhoog je de sociale druk vanuit je omgeving om het voornemen vol te houden.
Wanneer heb je eigenlijk je doel bereikt? Om hier antwoord op te geven en om bezig te blijven met je voornemens, is het handig om regelmatig op te schrijven wat er goed gaat en wat beter kan. Doe dit bijvoorbeeld door middel van een habit tracker en journaling.
Loopt het even niet zoals je wil? Een keer de mist in gaan betekent niet dat je tot het volgende nieuwe jaar moet wachten met het realiseren van je doelen. Het is een kwestie van vallen en opstaan, dus pak gewoon weer op waar je was gebleven. You can do it!
Lees ook: 7x effectieve manieren om doelen te stellen en te bereiken