Lifestyle

Goede voornemens waarmaken: zo ga je 2023 fris van start

Goede voornemens waarmaken: zo ga je 2023 fris van start

Nu 2023 toch echt nadert, vroegen we ons af hoe het staat met jouw goede voornemens? Dromen en doelen hebben we genoeg, maar goede voornemens waarmaken is toch altijd wat anders dan ze hebben. We hebben tips hoe jij 2023 jouw jaar maakt!

Goede voornemens waarmaken: zo ga je 2023 fris van start

Ieder jaar beginnen we weer vol goede moed opnieuw met onze doelen: we willen 10 kilo afvallen, meer tijd voor vrienden maken én eindelijk die droombaan binnenslepen. Oh, om over een opgeruimd huis nog maar te zwijgen. Een beetje veel, nietwaar? Om 2023 goed te beginnen, hebben we tips voor je hoe goede voornemens waarmaken dit jaar wél een succes wordt. Komt 'ie!

Tip 1. Wees specifiek 

Je goede voornemens waarmaken? Dat is best wel moeilijk, zeker als je allemaal grote doelen op je lijstje hebt staan. Wil je een goed voornemen volhouden? Maak het dan zo specifiek mogelijk. Iets als 'voor altijd netjes zijn' werkt dus niet. Wees concreter. Wil je een verhuisbus huren omdat je gaat verhuizen, maar heb je dat altijd tot het laatste moment uitgesteld? Schrijf dan als goede voornemen voor 2023 op dat je een handige planner gaat kopen. Krijg je een stuk meer structuur van in je hoofd. 

Tip 2. Dagje weg

Levert die ene vriendschap je nog steeds meer stress op dan energie, dan wordt het toch echt tijd om de knoop door te hakken. En nee: daar hoef je je echt niet schuldig om te voelen! Sommige vrienden zijn voor het leven, anderen maar voor even… Waren je beste vriendinnen er niet voor je toen je ging verhuizen, waardoor een busje huren last-minute in je eentje moest gebeuren? Ga dan het gesprek met ze aan! Irritaties laat je achter in 2022, right?

Tip 3. Stoptechniek

Als je aan het begin van het jaar van plan was te stoppen met je slechte gewoontes en nu tot de conclusie moet komen dat je daar nog geen stap verder mee bent gekomen, dan is het misschien raadzaam om met iets kleins en onbelangrijks te beginnen om de ‘stoptechniek’ onder de knie te krijgen. Probeer bijvoorbeeld één keer per dagdeel je Instagram-feed te checken, in plaats van meerdere keren per uur. Heb je dit eenmaal onder de knie? Stap dan over op iets groters als het stoppen of minderen met drinken (of met roken). Stop niet in één keer (respect als het jou wel lukt), maar doe het stap voor stap. 

Tip 4. Gelukkiger zijn en niet stressen

De meeste van ons denken er niet aan om iets als gelukkiger zijn en minder stress toe te voegen aan onze goede voornemens lijst. Maar zonder deze vorm van zelfzorg zijn alle andere punten eigenlijk al gedoemd te mislukken. Focus dus op wat je wel kunt doen; en niet wat je mist. Schrijf je doelen ook op papier en blik elke maand even terug. Passen deze goede voornemens nog bij je en hoe gaat het nu? Wees eerlijk tegen je zelf en probeer kleine dingen aan te passen in je routine die je aan het begin van het jaar wilde waarmaken.

Lees ook: Middagdipje? Dit zijn 5 tips om je energie te boosten

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top