Lifestyle

Middagdipje? Dit zijn 5 tips om je energie te boosten

Middagdipje? Dit zijn 5 tips om je energie te boosten

Je bent in de ochtend lekker bezig met je werk maar na de lunch heb jij er geen zin meer in: je hebt last van een middagdip. Is jouw energielevel standaard laag rond een bepaalde tijd van de dag? Hier bewust van zijn is al stap nummer één. De manier waarop jij je voelt, heeft te maken met jouw dagelijkse (werk)routines.

Pas jouw werkdag aan en met de volgende vijf tips en voorkom voor altijd een afternoon dip.

1. Superfoods eten voor lunch

Superfoods eten voor lunch is een overstatement, maar sla in ieder geval koolhydraten over in de middag. De hoeveelheid aan eten, hoe laat je precies luncht én wat je tot je neemt, zijn dingen die jij kan aanpassen om een middagdipje te voorkomen. Probeer alleen maar groente, proteïne en gezonde vetten tot je te nemen en experimenteer daarnaast met de hoeveelheid en de tijd. Onze maaltijden hebben invloed op onze bloedsuikerspiegel en dat heeft weer effect op hoe slaperig en sloom jij je voelt na het eten. Iedereen reageert weer anders, dus dingen uitproberen en het observeren van jouw eigen lichaam is een must.

Genoeg water drinken is ook iets wat er bij in kan sluipen wanneer je druk bent, maar uitdroging kan ook de boosdoener zijn van jouw middagdip. Genoeg water drinken dus!

2. Je natuurlijke eb en vloed omarmen

Door de dag heen heb jij verschillende fases, sommige waarin jij barst van de energie en andere waarin jij toe bent aan een siësta. Taken en work load kunnen afgestemd worden op jouw biologisch ritme. Tussen twaalf en drie uur 's middags is het normaal dat we minder alert worden. Omdat dit te voorspellen is, kan jij rond die tijd taken uitvoeren die minder cognitieve inspanning vereisen. Neem jouw eb en vloed van energie in acht en haal het meeste uit jouw dag!

3. Geef toe aan jouw middagdip

Ben je op een punt waarop een drie dubbele espresso niet eens meer invloed heeft? Het beste idee is om dan toe te geven aan jouw lichaam en om je rust te pakken. Neem een pauze van twintig minuten voor een Yoga Nidra sessie - waarbij je lichamelijk en geestelijk tot rust komt - of neem een dutje van twintig minuten. Dat dit mogelijk is, is één van de voordelen van thuiswerken.

4. Prikkel je zintuigen

Etherische oliën zijn niet alleen goed om jou te laten ontspannen, ze kunnen ook het tegenovergestelde effect hebben. Doe een druppeltje pepermuntolie op je handen en breng het aan op je gezicht (blijf weg van je ogen!). Het werkt echt! Daarnaast kun je ook proberen om op een kauwgum te kauwen, dit verhoogt blijkbaar jouw concentratievermogen. Kies voor groene munt of kaneel in plaats van fruitsmaakjes.

 

5. Verander van omgeving

Ga de natuur in om de rest van je werkuren te kunnen knallen. Veranderen van omgeving is de meest simpele en effectieve manier om jouw energie te boosten. Ga wandelen of fietsen gedurende tien tot vijftien minuten, ook al regent het!

Beeld: Photo by Quan Nguyen on Unsplash
Deel dit artikel
Back to top