Beauty

Zo verwijder je make-upvlekken uit je kleding

Zo verwijder je make-upvlekken uit je kleding

Oepsie, je hebt weer lopen smeren. Je oogschaduw zit in je favoriete jurkje. Geen paniek! Gelukkig zijn er makkelijke trucjes, waardoor jij deze vlekken kunt verwijderen. Binnen no-time zie je er niets meer van terug. Pff gelukkig maar.

Zo verwijder je make-upvlekken uit je kleding

Zodra jij make-upvlekken in je kleding hebt, is het het belangrijk om van te voren even te testen of je kleding goed reageert op het schoonmaakmiddel. Dit kun je doen door een onopvallend stukje te pakken en daar iets schoonmaakmiddel op te doen. Zo weet je in ieder geval zeker dat je de vlek niet erger maakt of dat je kledingstuk eraan gaat.

1. Poedervlekken

Je kent het vast wel. Je hebt je favoriete blush of bronzer opgedaan en floep er zit iets in je blouse. Gelukkig zijn poeders het makkelijkst om uit je kleding te krijgen.

  • Blaas eerst de poeder zoveel mogelijk van je kleding af. Eventueel kun je de stofzuiger erop zetten om het overtollige poeder weg te zuigen. Wat ook nog kan is een stukje plakband op de plek te plakken en dit rustig eraf te trekken. 
  • Meng vervolgens een beetje bruine zeep of vloeibare ossengalzeep met lauw water. Smeer hiermee de vlek goed in, daarna kun je het afspoelen. 

2. Foundationvlekken

Foundationvlekken zijn net weer even anders. Wacht vooral niet te lang met verwijderen. Gebruik hier alleen geen make-upremover op oliebasis voor, want daar maak je de vlek alleen maar erger mee. De vlek kun je het beste op deze manier verwijderen:

  • Meng wat witte azijn met water en breng dit aan op een watje. Dep de vlek voorzichtig weg hiermee.
  • Zie je nog steeds een zichtbare vlek? Pak dan een schoon doekje en doe hier wat scheerschuim op. Bij hardnekkige vlekken kun je een druppeltje alcohol toevoegen aan het scheerschuim. Weg ermee. 
  • Heb jij oliehoudende foundation? Breng dan eerst even wat afwasmiddel aan op de vlek, voordat je het kledingstuk in de wasmachine gooit. Afwasmiddel ontvet namelijk. 

3. Oogmake-up

Als we het over oogmake-up hebben dan hebben we het over oogpotloden, eyeliner en mascara. Dit zijn producten die veel vet bevatten. Hoe krijg je deze nu het beste eruit?

  • Voordat je het weghaalt, moet je even wachten tot de vlek een beetje is opgedroogd. Met name bij mascara. Je kan dan heel makkelijk het van je kleding afschrapen. 
  • Dep vervolgens de vlek weg met wat schoonmaakmiddel. Zo verwijder je het vet. 
  • Zie je de vlek nog zitten? Gebruik dan een beetje make-upremover op waterbasis. Dep dit goed, want anders maak je de vlek groter. 

4. Lippenstift

Ja, helaas bevat lippenstift ook veel vet, waardoor het wel eens hardnekkige vlekken kan veroorzaken. Gebruik vooral geen water, want dit maakt de vlek alleen maar erger.

  • Schraap ten eerste zoveel mogelijk van de vlek weg met een mes of lepel. Deze moet wel bot zijn.
  • Shampoo 'lift' de vlek wat naar boven, waardoor je makkelijk het kunt wegvegen.
  • Ontsmettingsalcohol is ook nog een optie. Druppel iets op een watje en dep dit op de vlek. Spoel goed na met water.
  • Haarlak doet ook veel. Spray een beetje haarlak op de vlek en laat dit voor een kwartier zitten. Dep met een schone doek in warm water en verwijder de vlek. 

5. Nagellak

Ja, er bestaat echt maar één optie hiervoor en dat is aceton. Dompel een watje hierin en leg deze vlak onder de vlek. Let wel even op, want niet elke stof kan tegen aceton. Eventjes testen dus.

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top