Lifestyle

Waarom de ‘stay-at-home girlfriend’ trend zo gevaarlijk is

Waarom de ‘stay-at-home girlfriend’ trend zo gevaarlijk is

Vrouwen die kiezen voor een traditionele rolverdeling. Het kwam al vaker langs in de media bij programma’s als Vrouwen van Traditie en TikTok over de zogeheten 'trad wifes'. Huisvrouwen laten hierin zien hoe ze hun dag doorbrengen, een taart bakken voor de man en het avondeten klaarmaken. Nu is daar de ‘stay-at-home girlfriend’ bijgekomen. Het klinkt misschien onschuldig, toch is het geen goed idee. Het wordt zelfs als gevaarlijk beschouwd. Dit is waarom.

De ‘stay-at-home girlfriend’ trend

Op TikTok zijn de zoektermen ‘stay-at-home girlfriend’, ‘life as a stay-at-home girlfriend’, ‘stay at home GF’ en ‘SAHG’ heel erg populair. Per hashtag zijn er gemiddeld 35 miljoen weergaven. Het is een beweging van generatie-Z, die een zacht en ‘vrouwelijk’ leven wil leiden. Je ziet hoe jonge vrouwen hun nagels laten doen, hun huidverzorgingsroutine opdoen en het eten koken voor de man die aan het eind van de dag terugkomt van zijn werk. Wat ze je niet laten zien is het riskante gedeelte als hij het uitmaakt. Er zijn daarom ook veel video’s gemaakt over de financiële en emotionele risico’s die deze levensstijl met zich meebrengt. Die bewijzen weer dat je niet alles moet geloven wat er op TikTok staat.

Financieel afhankelijk

Als je een stay-at-home girlfriend bent, ben je financieel afhankelijk van je man. Dit is om vele redenen niet goed en zelfs gevaarlijk. Je hebt zelf geen inkomen, waardoor hij de macht over je leven heeft. Geld wordt gebruikt als een instrument om je te domineren, waardoor je minder zeggenschap hebt en het gevoel krijgt geen eigen stem te hebben in een relatie. De persoon met het geld profiteert hiervan.

@zizzysizzle

Thuiszitten

Ook het feit dat je de hele dag thuis zit, is natuurlijk niet gezond. Misschien herken je dat nog wel uit de lockdown, maar van de hele dag thuis zitten raak je verveeld. Op TikTok zie je de vrouw dan misschien de woonkamer stofzuigen, maar in werkelijkheid heeft ze dit een uur eerder ook al gedaan. Je wordt gek en dit komt pas binnen als er een eind wordt gemaakt aan de relatie als het niet meer gaat. Als hij bijvoorbeeld vreemdgaat, ga je niet als een gewone vrouw weg bij je man, aangezien hij je hele leven financiert. Dit maakt het heel erg lastig.

Oplossing

Als een relatie uitgaat, is de allerbeste oplossing voor een stay-at-home girlfriend om eigen geld te verdienen. Al betekent dit dat je weer intrekt bij je ouders of slaapt op de bank van een vriendin. Financiële onafhankelijkheid is belangrijk in een relatie, al is dat door bijbaantjes te nemen terwijl je op zoek bent naar een fulltime baan. Geld is macht. Geld is bescherming. Als jij het niet hebt en je vriend heeft het wel, dan heb je geen macht en geen bescherming. Dat wil toch niemand?

Lees ook: Zo houd je je relatie spannend en leuk: vijf tips!

Bron: Cosmopolitan.com
Beeld: istockphoto
Deel dit artikel
Back to top