Gezichtsverzorging

Is het een slecht idee om SPF te skippen als je de hele dag binnen zit?

Is het een slecht idee om SPF te skippen als je de hele dag binnen zit?

SPF dragen is erg verstandig. Hiermee bescherm je je huid tegen de schadelijke straling van de zon die kan zorgen voor ernstige gezondheidsproblemen en huidveroudering. SPF zou dus een onderdeel moeten zijn van ieders skincare routine. Maar wat nou als je de hele dag niet buitenkomt? Moet je het dan alsnog dragen?

Waarom dragen we eigenlijk SPF?

SPF staat voor sun protection factor. Het is dus een bestanddeel van een product dat dient als zonbescherming. Het kan in een dagcrème zitten of zelfs in sommige foundations. SPF in zijn puurste vorm is natuurlijk zonnebrand. Zonnebrand associëren we voornamelijk met de zomer. Je neemt het mee naar het strand en draagt het alleen als je buitenkomt. Tegenwoordig dragen steeds meer mensen iedere dag zonbescherming op hun gezicht. Ook in de winter schijnt de zon, ook al hebben we het niet altijd door. Huidschade kan je altijd oplopen als je in contact komt met de zon, dus ook in de winter. Je merkt het misschien niet omdat je niet verbrandt, maar je huid wordt niet altijd blij van de zon. UV-straling kan je huid aan de buitenkant beschadigen, dat is wat er gebeurt als je verbrandt. Maar het kan de huid ook dieper beschadigen. Dit is wat zorgt voor versnelde huidveroudering en soms in het ergste geval zelfs huidkanker. Je huid beschermen is dus essentieel, maar wat nou als je de hele dag binnen zit?

Moet ik SPF dragen als ik binnen blijf?

Zonnebrand dragen is altijd verstandig, ook als je maar heel even naar buiten gaat en ook als het niet zonnig is. Zonnebrand dragen als je binnenblijft klinkt een beetje overdreven. Toch is het wel verstandig om te doen. Als je de hele dag binnenzit, kom je namelijk alsnog in aanraking met de zon. We nemen namelijk aan dat je niet de hele dag in een ruimte zonder ramen zit. Door je ramen komt er alsnog zonlicht naar binnen dat in contact komt met de huid. Je ramen houden al een gedeelte van de straling tegen, namelijk het gedeelte dat ervoor zorgt dat je verbrandt. Dit noemen we UV-B straling. Maar er is ook UV-A straling. Dit is de straling die zorgt voor de onderliggende huidschade, ofwel de schade die zorgt voor huidveroudering. Als je de hele dag binnen blijft zitten, is het daarom toch verstandig om wat SPF aan te brengen. Wil je dit makkelijker maken voor jezelf? Gebruik dan een dagcrème met SPF, zo kun je het nooit vergeten!

Bron: Self
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top