Lichaamsverzorging

Waarom je ook aftersun moet gebruiken als je níet verbrand bent

Waarom je ook aftersun moet gebruiken als je níet verbrand bent

We love in de zon liggen, maar aan het einde van de dag helemaal verbrand zijn is dan weer wat minder leuk. Gelukkig bestaat er aftersun en kunnen we de meeste pijn daarmee verzachten. Wist je dat je je eigenlijk ook zou moeten insmeren met aftersun als je níet verbrand bent na een zonsessie?

Aftersun smeren

Of je aan het einde van je zonsessie een enorme kreeft bent geworden of juist een mooi kleurtje hebt gekregen, jezelf insmeren met aftersun zou eigenlijk elke keer moeten gebeuren nadat je een middagje hebt liggen bakken. Dermatoloog Thomas Maselis vertelt aan HLN waarom.

"Wie in de zon heeft gelopen, heeft altijd wel wat zonschade opgelopen, zelfs al ziet je huid er niet rood uit. Een vel dat bruin kleurt is het rechtstreekse gevolg van DNA-schade. Die bruine kleur komt tot stand door een eiwit dat jouw lichaam aanmaakt, en dat wordt enkel geproduceerd ten gevolge van DNA-schade door de zon."

Zonschade 

Zoals je weet is veel (onbeschermd) in de zon liggen al niet the best case scenario voor je huid, maar zonder aftersun is het dus nog een stukje erger. Die DNA-schade waar Maselis het over heeft kan uiteindelijk namelijk zorgen voor huidveroudering of huidkanker.

Het allerbeste wat je voor je huid kunt doen als je toch gaat zonnen, is zowel voor als na jezelf héél goed insmeren.

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top