Nagellak

Door deze dingen beschadigen jouw nagels

Door deze dingen beschadigen jouw nagels

Herken jij het volgende? Je nagels breken snel, zijn broos en splijten. Je bent niet de enige, want heel veel mensen hebben last van beschadigde nagels. Toch is het wel handig om te weten waar dit door komt en vooral hoe je dit kunt voorkomen. Wij leggen je het uit.

Hoe ontstaan beschadigde nagels?

Beschadigde nagels zijn vaak nagels die snel splijten, scheuren of breken. Ze zijn erg dun en de bovenste laag laat snel los. Zodra een nagel te weinig vocht bevat, kan de nagel dus broos worden. Maar hoe ontstaan deze broze nagels? Grotendeels is de elasticiteit genetisch bepaald, maar het kan ook door externe factoren komen. Als je veel wast met water en zeep, worden je nagels gedehydrateerd, wat inhoudt dat je nagels minder water kunnen opnemen. Eerst komt er veel water op je handen en neemt dus de waterhoeveelheid in je nagels eerst toe. Vervolgens, als de nagels niet meer in contact zijn met water, verdampt dit water weer. En hiermee lossen de vocht absorberende substanties van je nagels op, die juist bedoeld zijn om je nagels gehydrateerd te houden. Daarnaast kan het gebruik van gellak, acrylnagels en 'gewone' nagellak er ook voor zorgen dat je nagels dunner worden, minder soepel of brozer worden.


Wat te doen?

Wat kun je doen om beschadigde nagels te herstellen? Wij gaan het je vertellen:

  • Draag handschoenen als je veel in het huishouden doet. Zo bescherm je je nagels tegen het uitdrogen. 
  • Probeer je nagelriemen niet te verwijderen, want deze beschermen juist je nagels. Door het verwijderen van je nagelriemen kan je nagel beschadigen.
  • Zorg na het douchen of het in bad gaan er voor dat je je handen en nagels goed afdroogt. Zodra je in bad of onder de douche gaat, zijn je nagels vaak wat zachter. Gebruik daarom na het wassen olie, crème of zalf, zodat er minder vocht uit je nagels kan verdwijnen. 
  • Smeer je handen overdag in met een vette créme of olie. Dit werkt extra goed voor de nagels.
  • Vermijd voor een tijdje het gebruik van nagellak of remover, want deze kunnen de nagels uitdrogen. Je nagels kunnen hierdoor gaan verkleuren. Gebruik bijvoorbeeld een keer gellak stickers. Deze werken extra makkelijk en het resultaat is net zo mooi.
  • Vijl het laagje glans van je nagel er niet af. Vijl juist altijd vanuit 1 richting in plaats van een zagende beweging. Dit zorgt voor minder beschadiging.

 

 

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top