Fashion

Hoe ontstaat een viral modetrend?

Hoe ontstaat een viral modetrend?

Herken jij dit? Ineens is de trend lompe schoenen. Niet om aan te zien. En het andere moment lopen jij en vriendinnen samen met die sneakers. Maar wanneer wordt iets nou een virale modetrend? Wij hebben het voor je uitgezocht. Hallo nieuwe trend!

Viral modetrend

Er is geen vast recept dat altijd werkt, maar er zijn zeker een aantal zaken die een rol spelen. Als bijvoorbeeld een celebrity of influencer een bepaalde jurk draagt, dan kan dit erg cruciale informatie zijn. Daarnaast is het erg verstandig om een specifiek lichaamstype te tonen. Werkt de jurk juist bij een voller lichaam of staat die eigenlijk iedereen gewoon goed? Verder werkt het ook enorm goed om voor een gemiddelde prijs te gaan. Zo kan een grote groep mensen meedoen aan de trend. Social media doet erg veel. Mensen delen outfits en hebben soms niet eens door dat ze mee doen aan de trend. Er is plek voor ene eigen stijl en die kan zomaar ineens viral gaan. Zo wordt bijvoorbeeld vintage ook steeds populairder.

 

Een bestaat langer als de ander

De ene trend houdt het langer vol dan de ander. Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen mode en een trend? Een hype is een modefenomeen dat snel de aandacht trekt, maar vaak ook snel weer verdwijnt. Een trend is wanneer een modefenomeen al een paar seizoenen meegaat en er verschilende verchilelnde versies in bepaalde prijscategorieën zijn. De ene trend blijft jarenlang bestaan en de ander is er na een korte periode helemaal weg.

 

Groepen

Als we kijken naar trends dan kun je deze verdelen in vier verschillende groepen:

  • Innovators: zij lopen vooruit
  • Trendsetters: degenen die trends vestigen
  • Trendvolgers: wachten tot de trend viral gaat
  • Niet-volgers: ze volgen geen mode

 

Mode

Maar wat heeft nou precies de meeste invloed op mode? Denk aan ontwerpers, modehuizen en couturiers (kleermakers). Maar daarnaast ook media, beroemdheden en mensen om ons heen. Maatschappelijk ontwikkelingen zoals mensen en technologie spelen ook een belangrijke rol. Als we gaan kijken naar de Fashion Week, dan kunnen we wel stellen dat hier de modetrends uit komen rollen. Ontwerpers krijgen hier de kans om hun collectie te presenteren. Dit evenement is een groot succes geworden en wordt ieder seizoen herhaald in New York. Er ontstaat zichtbaarheid van kleding. Vaak na de shows is al vastgelegd hoe de toekomstige mode eruit komt te zien. Of dat nu is over zes maanden of een paar weken. De kleur, stijl en het ontwerp staan vast. Zeg maar hallo tegen de nieuwe modetrend!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top