Health

Wat zijn de oorzaken van een winterdepressie?

Wat zijn de oorzaken van een winterdepressie?

De winter komt er weer aan en daar is niet iedereen even blij mee. Waar de één denkt aan warme chocolademelk, gezellig schaatsen en prachtige sneeuw, krijgt de ander door de winter direct een neerslachtig gevoel in de buik. Dit neerslachtige gevoel staat beter bekend als de winterdepressie. Veel mensen krijgen er in de winter last van, maar waardoor ontstaat een winterdepressie? Wij leggen het je uit.

Wat houdt een winterdepressie in?

In de meeste gevallen is een winterdepressie geen echte depressie, maar een milde vorm ervan. Het wordt daarom ook wel een winterdip of winterblues genoemd. Mensen die last hebben van een winterdepressie zijn continu erg vermoeid en slaperig. Dit heeft het volgende als gevolg:

  • Ze hebben veel behoefte aan slaap;
  • Het dag-nacht ritme verschuift, waardoor ze steeds later op de dag energie krijgen;
  • Ze worden erg prikkelbaar en snel geïrriteerd om de kleinste dingen;
  • Het concentratievermogen gaat achteruit.

Ook voelen deze mensen zich neerslachtig en lusteloos, dit zorgt voor:

  • Een constant gevoel van somberheid;
  • Minder behoefte aan sociale interactie;
  • Een toename van eetlust en gewicht;
  • Een gevoel van onbalans in het leven;
  • Minder plezier in de dingen die ze doen, ze genieten steeds minder.

Lees ook: 5 warme sjaals waar je deze winter mee doorkomt

Hoe ontwikkelt een winterdepressie zich?

Deze tijdsgebonden depressie is het gevolg van een verstoring van de natuurlijke dag- en nachtritmes van het lichaam. Makkelijker gezegd: het gebrek aan licht heeft effect op onze biologische klok en op bepaalde stoffen in de hersenen. In de winter komt de zon later op, is de lichtsterkte van de zon lager en gaat de zon eerder onder. Deze kortere dagen ontregelen onze biologische klok.

Maar dat is niet het enige: de kortere dagen ontregelen ook bepaalde stoffen in de hersenen. Melatonine is één van deze stoffen. Dit hormoon wordt ’s avonds aangemaakt om ervoor te zorgen dat je in slaap valt. Door de kortere en donkerdere dagen worden er bij sommige mensen meer én al vroeger op de dag melatonine aangemaakt. Hierdoor voelen zij zich de hele dag door slaperig en vermoeid. Ook zet er daardoor snel een gevoel van somberheid en lusteloosheid op.

Bij mensen die in het verleden nare gebeurtenissen hebben meegemaakt, bestaat de kans dat deze spanningen en ervaringen ook een rol spelen bij een winterdepressie.

De één is gevoeliger voor het ontwikkelen van een winterdepressie dan de ander. Het blijkt dat het vooral vrouwen die in hun vruchtbare periode zijn, last hebben van winterdepressies. De leeftijdscategorie waarin de meeste winterdepressies voorkomen is twintig tot veertig jaar.

Er zijn veel websites die tips geven om een winterdip te voorkomen of om ervan af te komen. Heb jij last van een winterdepressie? Haal je voordeel uit deze tips en voor je het weet is het weer lente!

Bron: Psyq.nl
Beeld: Unsplash
Deel dit artikel
Back to top