Lifestyle

Tips om de relatie met je partner goed te onderhouden na het krijgen van kinderen

Tips om de relatie met je partner goed te onderhouden na het krijgen van kinderen

Op het moment dat een stel een baby krijgt, draait hun hele wereld om hem of haar. Veel stellen vergeten daarbij elkaar. Dates worden vervangen door spelen met de baby, samen uitslapen wordt vervangen door korte nachten en gesprekken worden gevoerd in Jip-en-janneketaal. Op het moment dat je kiest voor kinderen, hoort dit er natuurlijk bij. Maar zorg ervoor dat dit niet ten koste gaat van jullie relatie. Wij geven je beste tips om dit te voorkomen.

Het is belangrijk om in te zien dat jullie naast een vader en moeder, ook nog steeds een stel zijn. Alhoewel dat lastig kan zijn, is het belangrijk om hier een goede balans in te vinden.

Maak tijd voor elkaar vrij

Blijf ook na het krijgen van een kind tijd voor elkaar vrijmaken. Soms lijkt dit misschien onmogelijk, maar er zal altijd wel een moment zijn dat het kan. Vraag bijvoorbeeld familie om op te passen, plan een leuke date in op momenten dat jullie kind bij de opvang is of houd thuis een romantische filmavond als jullie kind slaapt.

Reageer je irritaties niet af op je partner

De korte nachten, drukke planning en al die hormonen zullen veel energie kosten. Als alles op een gegeven moment zijn tol eist is dat heel begrijpelijk. Je zult dan ook snel geïrriteerd raken door de kleinste dingen. Probeer deze irritaties niet op je partner af te reageren. Besef dat jullie beide, afgezien van de hormonen, hetzelfde meemaken. Neem op die momenten daarom eerst even tijd voor jezelf.

Geef elkaar de ruimte

Het is goed om elkaar de ruimte te geven, je hoeft niet alles samen te doen. Zolang je dit maar goed met elkaar afspreekt. Daarbij is belangrijk om naast tijd voor je partner en kind, ook tijd te maken voor vrienden. Ga daarom ook eens afzonderlijk met vrienden op pad.

Communicatie

Vertel elkaar hoe je voelt. Als je merkt dat je over je grenzen heen gaat, communiceer dit dan naar je partner. Dit betekent niet dat je je partner daardoor alles moet laten doen, maar vind samen een manier om het op te lossen. Wanneer goede communicatie ontbreekt, is de kans groot dat jullie voor elkaar in gaan vullen wat de ander denkt of voelt. Op den duur zullen deze emoties zich opkroppen en in één keer ontladen. Dit wil je voorkomen.

Luister naar elkaar

Communicatie moet natuurlijk wel van beide kanten komen, luister daarom goed naar elkaar. Geef elkaar de ruimte om te delen hoe eenieder zich voelt. Belangrijk hierbij is dat je niet direct in de verdediging schiet, probeer het eerst eens vanuit het perspectief van de ander te bekijken.

Intimiteit behouden

Na het krijgen van een kind wordt de intimiteit tussen partners vaak minder. Zo veranderd waarschijnlijk ook het seksleven. Dit is helemaal niet gek. Hierbij is het wel belangrijk om er met elkaar over te praten, zo is het voor beide duidelijk waar eenieder staat. Ook al is het seksleven minder actief, is het goed om op andere manieren de intimiteit te koesteren. Geef elkaar bijvoorbeeld een kus bij vertrek, ga lekker kroelen in bed, geef eens een onverwachte knuffel en houd elkaars hand vast tijdens een wandeling.

 

Denk eraan dat jullie een team zijn. Wees lief voor elkaar, jullie moeten het samen doen.

Beeld: Unsplash
Deel dit artikel
Back to top