Lifestyle

Needy of kwetsbaar in relaties? Dit is het verschil

Needy of kwetsbaar in relaties? Dit is het verschil

Relaties zijn niet altijd eenvoudig. Een gezonde band met je partner is niet vanzelfsprekend voor iedereen en het is normaal dat je aan een liefdesrelatie moet werken. Soms is het een moeilijke keuze, maar er zijn een aantal redenen waarom jij het wellicht beter uit zou kunnen maken.

Een partner die heel erg needy is, kan een reden zijn om aan je relatie te werken of om het juist te verbreken. Het kan ook zijn dat jij degene bent die te behoeftig is in een relatie. Kwetsbaarheid kan worden verward met needy zijn, er is echter een groot verschil.

Kwetsbaarheid

Je kwetsbaar opstellen tegenover je partner, houdt in dat je met diegene je emoties en gevoelens deelt. Je laat als ware iemand toe tot je 'echte' zelf. Je bent kwetsbaar als jij je zwakke punten deelt, menselijk en oprecht bent. Iemand op deze manier binnenlaten kan bevrijdend en krachtig zijn en voornamelijk heel aantrekkelijk. Er ontstaat intimiteit en vertrouwen tussen jou en je partner. Je bent in staat om je eigen leven te leiden en een ander dat ook te laten doen. Jullie zijn een toevoeging op elkaar. Dat is liefde!

Behoeftig zijn

Kwetsbaar zijn tegenover je partner kan je relatie doen groeien en jullie nader tot elkaar brengen. Als je needy bent, duw jij je geliefde juist weg. Behoeftig zijn houdt in dat je 24/7 de aandacht, tijd en affectie eist van je partner. Je hebt dit nodig om de relatie in stand te houden. Je voelt je niet compleet zonder je partner en je hebt hem of haar nodig om je goed te voelen. Dit soort gedrag kan veel energie vreten bij je partner en zelfs hem of haar laten 'stikken'. Het is niet je partner zijn of haar verantwoordelijkheid om al jouw kleine onzekerheden weg te nemen. Als je vriend of vriendin juist degene is die needy is, geldt dit ook voor jou. Partners kunnen zich in elkaar verliezen door aan elkaars ongezonde behoeftes te blijven voldoen. Uiteindelijk kan dit leiden tot veel negatieve gevoelens en een mislukte relatie.

Zo kom je erachter

Het is belangrijk om naar het gedrag van jezelf of je partner te kijken. Verwacht je partner van jou dat jij hem of haar elke minuut van de dag up-to-date houdt met wie jij bent en waar? Dit soort gedrag valt onder behoeftig zijn. Vooral als je partner boos wordt wanneer je dit niet doet. Als je geliefde juist aangeeft dat hij of zij het niet fijn vindt om de hele dag niets van je te horen, dan stelt je partner zich kwetsbaar op. Vraag jezelf het volgende af: maakt je partner je leven beter of ingewikkelder? Het zal niet gemakkelijk zijn om dit van jezelf of van je partner onder ogen te zien, maar het is uiteindelijk wel beter voor jullie allebei. 

Beeld: Photo by Gemma Chua-Tran on Unsplash
Deel dit artikel
Back to top