Gezichtsverzorging

'Skinstreaming’ is de beste minimalistische skincare routine

'Skinstreaming’ is de beste minimalistische skincare routine

Voor veel mensen is een skincare routine met veel stappen een absolute must. Maar wat nou als we zouden zeggen dat je je skincare routine kunt stroomlijnen. 'Skinstreaming' is de nieuwste trend op het gebied van skincare waar niet alleen je huid van profiteert, maar ook je portemonnee! Dit moet je erover weten.

Wat is skinstreaming?

Skinstreaming is een trend waarbij je probeert om zo min mogelijk skincare producten te gebruiken in je dagelijkse routine. Je gebruikt alleen de essentiële dingen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om producten te gebruiken met meerdere actieve ingrediënten, zodat je minder verschillende producten nodig hebt. Je kunt er ook voor kiezen om alleen producten te gebruiken die voordelen hebben voor een specifiek huidprobleem dat je graag aan wil pakken. Het doel is altijd het elimineren van onnodige producten. Je legt de focus op producten die je echt niet kunt missen in je routine, waar je huid echt van profiteert. Door middel van deze trend maak je je routine dus niet alleen makkelijker en goedkoper, je bent ook nog eens goed bezig voor je huid!

De voordelen

Skinstreaming heeft drie grote voordelen. Ten eerste ben je je bewuster van ingrediënten in je skincare en hun werking. Mocht het nou zo zijn dat een ingrediënt niet voor jou werkt, of zelfs je huid irriteert, dan kun je gemakkelijk achterhalen wat de boosdoener is.

Daarnaast kan je huid door middel van skinstreaming, de actieve ingrediënten beter in zich opnemen. Dit komt doordat je huid niet meer overladen wordt door verschillende actieve ingrediënten. Je huid zag door de bomen het bos niet meer, nu kan het zich focusen op de stofjes die echt wat doen. Hierdoor ga je waarschijnlijk ook betere resultaten zien.

Tot slot bespaart skinstreaming je een hoop geld. Je staat meer stil bij wat je echt nodig hebt. Dat ene serum dat je op Tiktok zag? Die heb jij niet nodig, want jouw routine is al compleet! Je weet wat je nodig hebt en wat voor jou werkt, je voelt dus minder de neiging om virale producten uit te proberen.

De mogelijke nadelen

Skinstreaming heeft vrijwel geen nadelen. Wel raden we aan om een dermatoloog te raadplegen voordat je de overstap maakt als je een huidaandoening hebt zoals eczeem of rosacea. Producten weglaten die hierbij helpen, kan er namelijk voor zorgen dat je huidaandoening verslechterd of in ieder geval niet meer verbeterd. Producten die zijn voorgeschreven door een arts zijn essentieel, deze kun je dus niet uit je routine stroomlijnen. Heb jij een huidaandoening? Kijk dan goed naar de ingrediënten die je momenteel gebruikt en behoud de ingrediënten die jouw huid helpen. Wordt jouw routine hierdoor iets uitgebreider? Geen probleem!

Zo pak je het aan

Wil jij aan skinstreaming beginnen? Dit is een algemene richtlijn voor hoe je routine eruit kan zien:

  1. Cleanser: Iedere routine heeft een goede cleanser nodig. Ga voor een cleanser die past bij jouw huid en die de huid grondig reinigt. Mocht je make-up dragen, combineer je cleanser dan met een goede make-up remover. Als je geen gevoelige huid hebt, kun je een cleanser gebruiken met exfoliërende ingrediënten. Twee vliegen in een klap!
  2. Antioxidant: Vervolgens kun je een antioxidant aan je skincare routine toevoegen. Een van onze favorieten is vitamine C. Vitamine C heeft een brightening effect en versterkt het effect van je zonnebrand. Je kan kiezen voor een serum met vitamine C, of een dagcrème.
  3. SPF: Als er één product is dat je nooit mag overslaan, dan is het SPF. Ga voor een zonnebrand met een hoge SPF en gebruik genoeg product om je gezicht goed te beschermen. 
  4. Retinol: Als laatste onmisbare product is er retinol. Retinol is een krachtig ingrediënt dat voor veel mensen erg goed werkt. Dit product gebruik je in de avond, maar niet per se iedere dag. Doe voordat je aan retinol begint eerst een patch test en bouw het gebruik ervan op om je huid niet te irriteren.
Bron: Byrdie
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top