Fashion

Overstap maken naar vegan leer? Dit moet je erover weten

Overstap maken naar vegan leer? Dit moet je erover weten

Bij het woord vegan denken veel mensen direct aan eten, wat logisch is. Als je vegan bent, eet je geen dierlijke producten. Maar dierlijke producten zien we niet alleen terug in ons eten, ook in de mode en beauty wereld worden er dierlijke producten gebruikt. Leer bijvoorbeeld! Wil jij graag de overstap maken naar vegan leer? Dit moet je erover weten.

Gaat vegan leer lang mee?

De kwaliteit van vegan leer is gedurende de afgelopen jaar enorm verbeterd. Duurzame modemerken besteden veel tijd aan het maken van kwalitatieve producten die lang meegaan. Merken die zich richten op 'slow fashion' hebben juist als doel dat jij lang met je vegan leer kunt doen. Toch kan de kwaliteit van vegan leer enorm verschillen per merk. Je ziet een groot verschil tussen de goedkopere en duurdere merken. Als je vegan leer aan wil schaffen, lees dan eerst reviews van het merk waar je in geïnteresseerd bent.

Is vegan leer plastic?

Vegan leer van plastic bestaat. Dit wordt dan gemaakt van PU of PVC. Maar de industrie is in de afgelopen jaren gaan innoveren. Er zijn merken die vegan leer maken van allerlei verschillende materialen. Zo wordt er vegan leer gemaakt van de vezels van ananasbladeren en cactus.

Is vegan leer goed voor de planeet?

Vegan leer dat van plastic wordt gemaakt, is helaas niet erg goed voor de planeet. Ze zijn niet biologisch afbreekbaar en laten microplastics achter in de natuur. Vegan leer dat wordt gemaakt van plantaardige materialen, zijn wel goed voor de planeet! Deze materialen hebben minder chemicaliën nodig en zijn dus veel milieuvriendelijker.

Is vegan leer waterproof?

Goed nieuws! In de meeste gevallen is vegan leer waterproof. Dit is het voordeel van het feit dat vegan leer vaak wordt gemaakt of wordt afgewerkt met syntethische materialen. Dierlijk leer heeft vaak een spray nodig die het product waterproof maakt. Voor vegan leer is dit meestal niet nodig. Vraag voor de zekerheid bij de verkoper of je je vegan schoenen in moet spuiten.

Kun je vegan leer repareren?

Als je scheurtjes in je vegan leer ziet, is er geen reden tot paniek! Vegan leer kan vaak nog gerepareerd worden. Er bestaan zelfs speciale repair kits voor vegan leer. Als je merkt dat je vegan leer begint te scheuren, kun je het beste de losse stukjes verwijderen en wat leerverf gebruiken in dezelfde kleur om de schade te bedekken. Maar voorkomen is altijd beter dan genezen. Je kunt je vegan leer mooi houden door het om de zoveel tijd in te smeren met kokosolie.

Bron: renoon.com
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top