Lifestyle

Vegan worden? 3 dingen die je eerst moet doen

Vegan worden? 3 dingen die je eerst moet doen

Je hoort steeds vaker dat mensen willen worden. Of ze hier nou voor kiezen vanwege de eigen gezondheid, het milieu of omdat ze dierenleed niet willen supporten: er bestaan genoeg beweegredenen om dit dieet aan te houden. Voor iedereen die vegan wilt worden is het handig om eerst een aantal stappen te doorlopen. Zo voorkom je tekorten en houd je het vol.

Vegan worden?

Er bestaan dus allerlei redenen om vegan te worden. Toch is het dus niet zo verstandig om zomaar aan dit dieet te beginnen zonder enige voorbereiding. Je schrapt nu eenmaal alle dierlijke producten en dat is nogal een behoorlijke verandering. We hebben hieronder de 3 dingen die je eerst moet doen voor je op een rijtje gezet. Zo ben jij straks helemaal ready om vegan te gaan eten.

Vervangen

Dit is een belangrijke stap die nog wel eens wordt overgeslagen: het vervangen van dierlijke producten, in plaats van het slechts schrappen. Je laat natuurlijk producten weg, maar het is niet de bedoeling dat je aanzienlijk minder gaat eten of zelfs tekorten oploopt. Koemelk zou je kunnen vervangen voor een plantaardige variant, zoals haver-, soja- of kokosmelk. Er is keuze genoeg, dus kies er vooral één die jou het meest aanspreekt of probeer er een paar uit om daar achter te komen. Een ei zou je met tofu kunnen vervangen. Er zijn online talloze recepten te vinden met manieren waarop je met tofu kunt koken. Je kunt het grillen, wokken, maar ook rauw eten. Kaas zou je kunnen vervangen met nutritional yeast. Dit wordt ook wel edelgist genoemd en het bestaat simpelweg uit vlokken van gedroogde gist. Het is rijk aan allerlei vitaminen en heeft een gezonde werking op de huid, je haar, nagels, weerstand en energie. Zelfs vegan burgers zijn een ding. Deze smaken precies als echt vlees, dus ideaal voor als je bang bent die smaak te gaan missen. Kortom: genoeg opties om dierlijke producten te vervangen.

Wennen

Je hebt je erop voorbereid om vegan te worden, nu is het tijd om te beginnen. Misschien dat je in het begin wel even moet wennen aan het weglaten van de koemelk in je koffie of dat stukje vlees bij het avondeten. Dat is volkomen normaal, het is ten slotte een hele verandering. Je voeding verschilt met voorheen en smaakt anders. Na enige tijd zul je hier gewend aan raken en is het alsof het altijd al zo is geweest.

Opmerken

Je kunt na verloop van tijd ook verschillen in je lijf gaan opmerken. Misschien dat je bent afgevallen of je cholesterol verandert is. Mocht je hier geïnteresseerd in zijn, kan het extra uitdagend zijn om hier ook op te gaan focussen. Misschien dat je meer energie ervaart of andere positieve veranderingen opmerkt. Heb je het gevoel dat je bepaalde dingen tekort komt? Dan is dit natuurlijk een belangrijk iets om op te letten. Probeer te achterhalen waar dit vandaan komt en vraag anders om hulp bij een professional. In het begin kan het voorkomen dat je een bepaalde vitamine of mineraal nog niet genoeg hebt weten aan te vullen. Wanneer je dieet een automatisme is geworden, zul je zien dat de kans op zo’n kwaaltje aanzienlijk kleiner is geworden en je je lichaam helemaal voorziet van alle benodigde stofjes.

Ook interessant: hoeveel vitamine D is genoeg?

Deel dit artikel
Back to top