Lifestyle

Dit doet een rommelige werkplek met je productiviteit

Dit doet een rommelige werkplek met je productiviteit

Is jouw werkplek ook rommeliger dan waarschijnlijk goed voor je is? Dan ben je duizend procent zeker niet de enige. Troepjes op je bureau ontstaan snel, want: een papiertje hier, een paperclipje daar, noem het maar op. Maar guess what? Een rommelige werkplek heeft écht een slechte invloed op je productiviteit.

Werken in een rommelige omgeving

Tijd om wat orde te gaan scheppen op je bureau, maar ook in je hoofd. Je hersens houden van orde en organisatie, zéker als je aan het werk moet en gefocust moet blijven. Alles wat namelijk aandacht trekt, neemt ook energie weg. En laat energie hebben nu net hetgene zijn wat je nodig hebt.

Stress, stress, stress

Door minder energie krijg je stress. Je moet namelijk je werk doen, maar met weinig energie komt er niets van terecht. Als je je werk niet goed kunt doen, raak je gestresst en misschien zelfs wel een beetje paniekerig. Uiteindelijk kom je in een vicieuze cirkel terecht, want door meer stress krijg je meer troep, waardoor je weer meer stress en nóg meer troep krijgt. Al met al dus niet zo motiverend en inspirerend, dus... opruimen die handel.

Doei doorzettingsvermogen

Het blijft niet alleen bij stress. Uit onderzoek van de Temple University is gebleken dat een rommelige werkplek ook nog eens je doorzettingsvermogen aantast. Je bent in een chaotische omgeving eerder geneigd om op te geven, aangezien je brein met allerlei dingen bezig is, behalve met het echte werk dat je moet doen.

Ruim daarom voor je aan de slag gaat eerst eventjes je omgeving op. Steek een lekker ruikende kaars aan, zet er een kopje koffie of thee bij en gaan met die banaan!

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top